Američki Kongres odobrio je stalni boravak u Sjedinjenim Državama malome Charlieju Gardu, jednogodišnjem djetetu koje pati od teške bolesti koja uzrokuje oštećenje mozga, i kojeg je bolnica u Londonu željela skinuti s aparata za preživljavanje, čemu se suprotstavljaju njegovi roditelji.

Naš portal detaljno je pisao o slučaju maloga Charlieja kojemu je dijagnosticiran poremećaj mitohondrijske DNK koji uzrokuje progresivno slabljenje mišića i oštećenja mozga. Riječ je o iznimno rijetkoj bolesti za koju ne postoji lijek, ali je nekoliko eksperimentalnih terapija u razvoju. Uprava bolnice Great Ormond Street želi isključiti Charlieja s aparata, u čemu nažalost ima pravnu potporu nekoliko sudskih instanci, uključujući i Europski sud za ljudska prava, a roditelji Chris Gard i Connie Yates su se tome suprotstavili i žele svoga sina odvesti u SAD na eksperimentalni tretman, za što su skupili novce.

Liječnici iz Great Ormond Streeta, međutim, mišljenja su kako za Charlieja nema više moguće medicinske pomoći te kako održavanje na životu produljuje njegovu patnju i bol kojoj je zbog bolesti izložen. Prema britanskim zakonima, prava pacijenata pravno su snažnija od procjena njihove obitelji s kojima se liječnici ne slažu. I zato bolnica može isključiti aparate unatoč protivljenju roditelja.

Iako je u jednome trenutku izgledalo kako će bolnica isključiti aparate i usmrtiti Charlieja, slučaj je ipak krenuo u dobrom smjeru. Nakon što su intervenirali Vatikan i Bijela kuća te su pomoć ponudili papa Franjo i vatikanska bolnica Bambino Gesù te američki predsjednik Donald Trump, uprava bolnice odlučila je ipak odgoditi isključivanje aparata.

Prošli tjedan je u Britaniju doputovao doktor Michio Hirano s medicinskog centra Sveučilišta Columbia u New Yorku. Vrhunski neurolog jedan je od pokretača eksperimentalnog tretmana za liječenje poremećaja od kojega Charlie pati. On je u saslušanju pred Visokim sudom rekao kako postoji “mala, ali značajna” šansa za ozdravljenje Charlieja. Prema napisima u britanskim medijima, Hirano i liječnici iz vatikanske bolnice Bambino Gesù susreli su se jučer s liječnicima iz Great Ormond Streeta i pet i pol sati ih uvjeravali da donesu odluku o puštanju maloga Charlieja u SAD na eksperimentalni tretman.

Pojedini mediji tvrde kako u tome nisu uspjeli te su liječnici ostali pri svome: produljivanje života Charlieju nije u “njegovu interesu”.

Bez njihove odluke, Charlie ne može ići u SAD, a ako bi Chris Gard i Connie Yates to pokušali bez njihove suglasnosti, mogli bi biti uhićeni.

U ovome trenutku izgleda kako je uprava bolnice odlučila ne posegnuti za sredstvom koje im zakon daje na raspolaganje – isključiti aparate bez pristanka roditelja, nego žele to postići uz dogovor s njima.

Američki političari su ovim potezom davanja stalnog boravka Charlieju napravili novi pritisak na upravu bolnice. Hoće li, pak, naposljetku ona pristati da puste Charlieja u SAD – tek treba vidjeti.

Nastavimo s molitvama.

Goran Andrijanić | Bitno.net