Slučaj malog Charlieja Garda koji je potresao tisuće ljudi diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Europe dobio je svoj epilog.

Nakon nekoliko žalbi, saslušanja i presuda, najviša europska sudbena instanca, Europski sud za ljudska prava, podržao je odluke britanskih sudova koji su stali na stranu bolnice Great Ormond Street, presudivši kako desetomjesečnog Charlieja mogu isključiti s aparata za umjetno održavanje života.

Naime, kako smo već pisali (OVDJE i OVDJE), maleni Charlie Gard pati od jedne vrste poremećaja mitohondrijske DNK koja uzrokuje progresivno slabljenje mišića i oštećenje mozga. Radi se o neizlječivoj bolesti zbog čega su se liječnici bolnice Great Ormond Street zalagali za premještanje Charlieja na odjel za palijativnu njegu.

Premda su roditelji uspjeli skupiti više od milijun funti (do danas je prikupljeno otprilike 1,4 milijuna funti) dobrotvornih priloga za eksperimentalno liječenje u Sjedinjenim Američkim Državama, bolnica je dala mišljenje prema kojem ono neće pomoći djetetu, što su prihvatili i sudovi, presudivši kako taj tretman nije u njegovu najboljem interesu (stajalište bolnice kao i obrazloženje istog možete pročitati na njihovoj službenoj stranici – OVDJE).

Prije dva tjedna među Charliejevim roditeljima i njihovim prijateljima zavladalo je veselje nakon što je Europski sud za ljudska prava odgodio gašenje aparata za održavanje na životu, pruživši njegovim roditeljima – Connie Yates i Chrisu Gardu – mogućnost podnošenja žalbe. Veselje je nažalost bilo kratka vijeka. U presudi koja je u utorak, 27. lipnja, objavljena na web stranicama suda stoji kako “eksperimentalno liječenje bez mogućnosti uspjeha ne bi pružilo nikakvu korist te bi njemu (Charlieju) nastavilo stvarati iznimnu bol”.

Sud je također presudio kako se Charlie može skinuti s aparata za održavanje na životu, naglasivši kako je njihova odluka “konačna”.

Kako javlja britanski Daily Mail, aparati bi trebali biti ugašeni sutra, međutim posljednja želja Chrisa i Connie, da dijete zadnjih nekoliko sati života provede s njima u kući, neće se ispuniti.

“Oduzeli su nam naša roditeljska prava. Čak ne možemo svoga sina odnijeti kući kako bi tamo umro. I to nam je uskraćeno. Naša posljednja želja, u slučaju da se sve okrene protiv nas, bila je uzeti našeg malog dječaka i odvesti ga kući kako bi tamo mogao umrijeti, a to nam nije dopušteno”, izjavio je dječakov otac Chris.

“Čak su odbili da ga odvedemo u hospicij.”

Bolnica je donijela takvu odluku iako je glasnogovornica bolnice ranije ovog tjedna poručila kako Great Ormond Street “neće žuriti” s gašenjem aparata, nadodavši kako će “budući planovi i tretmani biti pažljivo isplanirani i dogovoreni”.

Molimo za Charlieja, njegove roditelje i sve uključene u ovaj težak i tužan slučaj.

Tino Krvavica | Bitno.net