Carrie DeKlyen, žena koja je odbila abortirati svoje šesto dijete da bi mogla liječiti tumor mozga, preminula je ovu subotu u bolnici u američkom gradu Michiganu samo par dana nakon što je njezina kći Life Lynn došla na svijet carskim rezom u 24. tjednu trudnoće.

Američki su mediji zadnjih nekoliko tjedana pisali o ovoj hrabroj ženi kojoj je u travnju dijagnosticiran tumor mozga i to u jednom od najagresivnijih oblika. Tek nekoliko dana nakon što je primljena na liječenje otkrila je da je trudna i da nosi svoje šesto dijete.

Liječnici su tumor pokušali ukloniti operativnim zahvatom, ali bez uspjeha. Potom su joj predložili liječenje kemoterapijom koja bi joj produljila život i dala šansu za preživljavanje, ali uvjet je bio da abortira dijete. Odbila je.

“Ona i njezin suprug Nick odlučili su kako će pokušati imati dijete”, rekla je novinarima njezina šogorica Sonya Nelson.

Ono što je uslijedilo nakon te odluke bila je borba za život Carrie koja je značila i borbu za život djeteta koje je nosila u sebi. Tumor se brzo širio, a u 19. tjednu trudnoće Carrie je doživjela teški moždani udar nakon kojega je pala u komu.

Liječnici su održavali njezin život aparatima i cilj je bio dovesti je do 28. tjedna trudnoće, kada je bilo relativno sigurno za malu Life Lynn napraviti porod. Međutim, prijetila je sve veća opasnost kako će tumor ugroziti život bebe i liječnički je konzilij odlučio prošli tjedan da će poroditi Carrie carskim rezom.

Life Lynn je rođena, teška nešto malo više od pola kilograma. Za Carrie više nije bilo spasa, jer joj tijelo bilo izmučeno borbom s tumorom i liječnici su odlučili isključiti je s aparata za održavanje života.

Umrla je okružena svojom obitelji.

“Bili smo s njom do njezina posljednja daha. Sada je u Božjim rukama”, rekao je njezin suprug.

Priča o Carrie identična je onoj svete Ivanke Berette Mole, koja je u 39. godini bila je trudna s četvrtim djetetom. Liječnici su joj za vrijeme trudnoće dijagnosticirali cistu na jajniku i predlagali joj da pobaci, kako bi je mogli operirati. Rekla im je:

“Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte, izaberite dijete, inzistiram. Spasite ga.”

Ili one Chiare Corbelle, koja je također dala svoj život kako bi rodila dijete.

Ili onoj naše Lidije Zečević, koja se četiri godine borila s rakom i odbila abortirati svoga sina zbog terapije.

Goran Andrijanić | Bitno.net