Kada je u studenom 2019. godine objavljena vijest da je Liječničko vijeće Kongregacije za kauze svetaca dalo pozitivno mišljenje o čudu koje se pripisuje Carlu Acutisu, u javnosti se pojavilo tek par šturih crtica.

Radilo se o slučaju dječaka iz Brazila koji je ozdravio od teške bolesti povezane s gušteračom.

No, nedavna beatifikacija “prvog blaženika koji je lovio Pokemone” ponovno je reflektore usmjerila na ovu priču te su brojni mediji izvijestili o detaljima čuda koje je brazilskom dječaku Mattheusu Vianni omogućilo normalan život.

Mattheus je rođen 2009. s rijetkim poremećajem koji se naziva prstenasta gušterača zbog čega je imao velikih poteškoća s prehranom te snažne bolove u predjelu abdomena. Kako prenosi Catholic News Agency, dječak nije mogao zadržati nikakvu hranu u trbuhu te je povraćao sve što bi progutao.

Kada je gotovo napunio četiri godine težio je samo devet kilograma te je ostajao na životu zahvaljujući vitaminima i proteinskim napicima, rijetkim namirnicama koje je njegovo tijelo toleriralo.

Lucianna Vianna, dječakova majka, godinama je molila za njegovo ozdravljenje, a situacija se naglo poboljšala nakon što se upoznala s likom Carla Acutisa, 15-godišnjeg zaljubljenika u kompjutere i euharistiju.

Talijanskog tinejdžera, koji je na glasu svetosti preminuo 2006. godine, obitelji je predstavio svećenik o. Marcelo Tenorio. Nakon što je za njegov život doznao putem interneta i molio da se uspješno okonča proces beatifikacije, otac Tenorio je 2013. susreo Carlovu majku koja mu je poklonila relikviju svog sina. Pri povratku u Brazil u župi je organizirao duhovni program sa svetom misom i molitvom na kojem je potaknuo vjernike da se mole za njegov zagovor.

– Pročitajte više: Je li tijelo 15-godišnjeg Carla Acutisa doista neraspadnuto?

Potaknuta time, Lucianna Vianna je uoči molitvenog susreta započela devetnicu za zagovor Carla Acutisa te je objasnila i sinu da mu se može moliti za ozdravljenje.

Taj dan kad se odvijao molitveni susret cijela obitelj otišla je u župnu crkvu gdje se dogodilo trenutno čudo.

“Sedam godina nakon Carlove smrti, 12. listopada 2013., dijete koje je patilo od urođene malformacije, u trenutku kada je bio njegov red da dotakne sliku budućeg blaženika, izreklo je jednu želju, kao molitvu: ‘Želim prestati toliko povraćati.’ Izlječenje je započelo odmah te se čak promijenila fiziologija organa u pitanju”, otkrio je talijanskim medijima otac Nicola Gori, postulator kauze Carla Acutisa.

Na putu kući Mattheus je majci poručio kako je već ozdravio, a kad su stigli zatražio je za jelo pržene krumpiriće, rižu, grah i odrezak – omiljenu hranu svog brata koju inače nije mogao probaviti.

Dječak je prema navodima pojeo sve te niti tog niti idućih dana nije povraćao nakon jela. Lucianna Vianna odvela je sina k liječnicima koji su bili zbunjeni Mattheusovim izlječenjem.

Danas njegovo ozdravljenje dječakova majka koristi kao priliku za evangelizaciju.

“Ranije gotovo uopće nisam koristila svoj mobitel, nisam bila sklona tehnologiji. Carlo je promijenio moj pogled, bio je poznat po tome da je na internetu progovarao o Isusu te sam shvatila da bi moje svjedočanstvo bio dobar način evangelizacije i pružanja nade drugim obiteljima. Danas shvaćam da sve novo može biti dobro, ako to koristimo za dobro”, poručila je novinarima.