Liječničko vijeće Kongregacije za kauze svetaca izrazilo je pozitivno mišljenje o navodnom čudu koje se pripisuje zagovoru Carla Acutisa, mladića koji je 2006. u dobi od 15 godina preminuo od leukemije.

Čudo se odnosi na izlječenje teško bolesnog dječaka u Brazilu.

Acutis, kojega je prošle godine papa Franjo proglasio časnim slugom Božjim, bio je veliki zaljubljenik u računala i Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu. Te dvije ljubavi je spojio izradom kataloga euharistijskih čuda diljem svijeta koji je radio na svojoj web-stranici.

Nakon smrti objavljena je i knjiga o njegovu životu pod nazivom “Euharistija – moja autocesta za nebo”, a njegova ljubav prema euharistiji očituje se i u rečenici koju je jednom zapisao: “Što više primamo euharistiju, to postajemo sličniji Isusu, kako bi na ovoj Zemlji već imali predokus neba.”

Gotovo svakog dana sudjelovao je na misi, molio krunicu, klanjao se Presvetom, a nekoliko dana prije smrti svoj je život posvetio Gospodinu za Crkvu i papu.

Premda je živio intenzivnim duhovnim životom, radosno je proživljavao mladost, što je utjecalo na sve njegove vršnjake. Njegovo hrabro suočavanje s bolešću mnoge je uvjerilo kako je u njemu nešto posebno. Kad bi ga liječnik pitao kako se osjeća, odgovarao bi: “Ima ljudi koji puno više trpe od mene!”

“Nastavljamo se moliti kako bi Gospodin uskoro proslavio svog slugu, kako bi ohrabrio na putu svetosti čitavu Crkvu, a posebno mlade”, komentirao je vijest o pozitivnoj ocjeni navodnog čuda nadbiskup Asiza Domenico Sorrentino. Ako dođe do beatifikacije, ona će se dogoditi upravo u Asizu.

Nakon pozitivnog mišljenja Liječničkog vijeća Kongregacije za kauze svetaca, sada se čeka mišljenje Teološkog vijeća.

Ivo Džeba | Bitno.net