Danas je u Asizu beatificiran Carlo Acutis, mladić koji je gajio ljubav prema računalima i zaljubljenik u Euharistiju.

“Od djetinjstva… je njegov pogled bio usmjeren prema Isusu. Ljubav prema euharistiji bila je temelj koja je njegov odnos s Bogom držala živim. Često je govorio: ‘Euharistija je moj autoput prema raju’”, kazao je kardinal Agostino Vallini u svojoj homiliji na misi beatifikacije.

“Carlo je osjećao snažnu potrebu da pomaže ljudima otkriti da nam je Bog blizu i da je prekrasno uživati njegovo prijateljstvo i milost”, dodao je Vallini.

Tijekom svete mise, Acutisovi roditelji hodali su u procesiji iza relikvije srca svojeg sina koja je položena pokraj oltara.

Brojni hodočasnici, kojih je prema procjenama bilo oko 3 000, okupili su se ispred bazilike svetog Franje, ali i različitim trgovima Asiza na kojima su bili postavljeni veliki ekrani. Zbog mjera sprječavanja širenja koronavirusa u bazilici je mogao biti samo ograničen broj ljudi.

Jedan od prisutnih na beatifikaciji bio je i Carlov prijatelj iz djetinjstva, 28-godišnji Mattia Pastorelli. “Imati prijatelja koji je postao svetac vrlo je čudan osjećaj”, kazao je Pastorelli za CNA. “Znao sam da je različit od drugih, ali tek sada shvaćam koliko je poseban bio.”

“Gledao sam ga kako programira web stranice… Bio je uistinu izvanredan talent”, dodao je Carlov prijatelj.

Tijekom svoje homilije kardinal Vallini je kazao kako je Caro Acutis “bio običan mladić, jednostavan, omiljen … volio je prirodu i životinje, igrao je nogomet, imao je mnogo prijatelja među vršnjacima, zanimala su ga moderna sredstva komunikacije, imao je strast prema računalnoj znanosti i kao samouk je izrađivao web stranice kako bi širio evanđelje, kako bi širio vrednote i ljepotu”.

Na svetoj misi pročitano je i apostolsko pismo pape Franje u kojem je proglašeno da će se spomendan Carla Acutisa održavati 12. listopada, na datum njegove smrti u Milanu 2006. godine.

Carlo Acutis po mnogočemu je ‘prvi’ među uzdignutima na čast oltara. Tako je on prvi blaženik ‘milenijalac’, prvi koje je imao Facebook profil i prvi koji je, prema riječima njegove majke, uživao igrajući Pokemone.