Roditeljima je tada uručena sljedeća pomoć: 112 kompleta knjiga za djecu od 1. do 8. razreda, 155 školskih anatomskih torbi i 173 kompleta školskog pribora. Knjige i pribor su podijelili Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa, pedagog Hrvoje Surać i Danijela Stipanić Graf, voditeljica projekta „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći Caritasa Zadarske nadbiskupije” za koji je Fond europske pomoći za najpotrebitije država članica EU-a zadarskom Caritasu dodijelio tri i pol milijuna kuna. Za školske knjige je potrošeno 128.000 kn, za školske torbe 32.000 kn, a za školski pribor 48.000 kn.

Zadarski Caritas svake je godine od svog osnutka 1991. g. pomagao oko sto obitelji dodjelom knjiga i pribora, no ove je godine ta pomoć najbogatija zbog dodijeljenih sredstava iz europskog fonda. „Svake godine nastojimo opremiti djecu koja žive u materijalno teškim obiteljskim prilikama, pomoći roditeljima koji ne mogu kupiti, a nisu uključeni u druge programe, u sustav socijalne skrbi ili svoje lokalne zajednice. Pomoć su primile višečlane obitelji, samohrani roditelji, zaposleni roditelji čija materijalna primanja nisu dostatna da dijete opreme za školu. Uz to, neke obitelji su uključene i u podjeli paketa hrane, a neki i u konzumiranju obroka u pučkoj kuhinji Caritasa. Roditelji su iznenađeni i zadovoljni otišli s onim što su, kako lijepo i koliko dobili”, rekla je Mirjana Tadić.

Među 112 školaraca koji su dobili knjige su i djeca iz Kistanja. Da će obitelji osjetiti tu pomoć potvrđuje što su neki roditelji dobili knjige i pribor za svojih dvoje djece: bilježnice, pernice, mape za likovni odgoj i ostalo. „U projektu je planirano da pomoć primi osamdeset učenika. No, s obzirom na procedure nabave i nižih cijena koje smo postigli od planiranih, umjesto za 80 učenika, uspjeli smo nabaviti 112 kompleta školskih knjiga te je pomognuto i više djece u jednoj obitelji. Svi korisnici odgovaraju opisu korisnika prema odobrenom projektu. Obveza je bila nabaviti anatomske ili torbe s kotačićima. Torbe su bile upola povoljnije od planirane cijene pa smo i njihov broj povećali”, rekla je Danijela Stipanić Graf, voditeljica cijelog projekta dodjele sredstava iz EU fonda zadarskom Caritasu.

Osobitost projekta bila je i dužnost pedagoga da razgovara s roditeljima, primateljima pomoći. „Cilj projekta je ukazati djeci na važnost obrazovanja u borbi protiv siromaštva. Svaka obitelj živi u specifičnoj situaciji. Žalosno je da dijete ne može napredovati u školi ili usvojiti bolja znanja zbog financijskog statusa svojih roditelja. Kroz taj projekt će se pomoći djeci i roditeljima koji će novac namijenjen za knjige potrošiti na odjeću, obuću i drugo potrebno za djecu”, rekao je Hrvoje Surać.

On je razgovarao s roditeljima, korisnicima tog programa. Kao najveći problem, osobito djece koja žive u ruralnim predjelima, npr. u Kistanjama, je prijevoz djece, osobito srednjoškolaca i studenata. „Mnogi od njih odustaju od daljnjeg školovanja jer nemaju novaca za prijevoz a država im nije omogućila besplatan boravak u studentskim i učeničkim domovima. To bi se s državne razine trebalo ispraviti. Mnogi roditelji ne mogu djeci platiti repeticije. Šteta da djeci koja su slabija u nekom predmetu netko stručan ne pomogne i omogući bolje znanje, nego dijete u startu odustane. U suprotnom će možda i zavoljeti taj predmet, kvalitetnije završiti školovanje i naći bolji posao. Više od 95% populacije ima završenu samo osnovnu ili srednju školu. Mnogo roditelja djece iz tog projekta nema završenu niti osnovnu školu i to nije zanemariv postotak. Problem je i financiranje djeci izleta na kraju školske godine. To druženje svakom djetetu ostane u sjećanju. Jedan roditelj nije odveo dijete u školu na dan kad su išli na izlet, jer njegovo dijete jedino nije moglo ići na izlet, a roditelj nije imao novaca platiti. Jedan korisnik me pitao je li moguće kroz taj projekt financirati djeci i izvanškolske, sportske aktivnosti. Da dijete nakon škole ne bude na ulici, nego da trenira neki sport, pa će se bolje osjećati, stjecati prijatelje. Kroz razgovor s roditeljima došli smo do novih ideja koje ćemo, nadam se, moći ugraditi u buduće projekte. Netko treba više, netko manje pomoći. Te ćemo ideje pokušati uključiti u buduću aplikaciju za odobravanje sredstava”, rekao je Surać.

„Ideje su dobivene u radu s korisnicima i to je stvarna potreba. Natječaj Europske unije ima okvir kojem se moramo prilagoditi. Ministarstvo za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku RH mora poštivati procedure. Prema naputcima Ministarstva i uvjetima natječaja probat ćemo čim više toga ugraditi u novi projekt”, rekla je Stipanić Graf.

„Sretni smo što smo uspjeli u ovome. Stručne osobe koje su razgovarale s našim korisnicima i obavljale ankete došli su do zanimljivih informacija koje će nam biti potrebne za daljnje prijave za novi projekt. Kad ministarstvo raspiše natječaj nastojat ćemo uspješno odraditi i tu drugu prijavu i uključiti najpotrebitije. S ovim rezultatima imat ćemo dobre reference da možemo dalje”, rekla je Mirjana Tadić.

U projektu podjele knjiga sudjeluju i socijalne radnice, Caritasove vanjske suradnice, Maja Škifić i Maja Pavković. Podjela školskih knjiga, torbi i pribora jedan je od trinaest Caritasovih projekata za koji su dodijeljena sredstva za razdoblje od 30. rujna 2016. do 29. rujna 2017. g. Zadarski Caritas je dostavio projektni prijedlog na otvoreni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH koji je trajao od 21. srpnja do 23. kolovoza 2016. g. Vrijednost cijelog tog Caritasova projekta kojem je odobrena pomoć iz EU fonda iznosi 3,577.650 kuna, od čega je 2,5 milijuna kuna namijenjeno za pakete hrane i gotove obroke.

Zadarski Caritas najnovije je pomognut i akcijom nove, 39. poslovnice Kauflanda u Hrvatskoj, koja je 10. kolovoza kao njihova druga poslovnica otvorena u Zadru. Borna Beker, regionalni voditelj Kauflanda za Dalmaciju i Frane Stevanja, voditelj te nove poslovnice, u četvrtak 24. kolovoza u Pučkoj kuhinji u Zadru don Ivici Jurišiću, ravnatelju zadarskog Caritasa, uručili su ček od 12 000 kn za potrebe Pučke kuhinje. Ta su sredstva prikupljena tako da se novootvorena poslovnica Kauflanda u Zadru odrekla jedne kune po računu kupca i to darovala Caritasu. Pučka kuhinja u Zadru dnevno pripremi tristo, a u Benkovcu sto obroka.

IKA | Bitno.net