U Americi će 29. ožujka biti premijerno prikazan film o bivšoj direktorici jedne klinike Planned Parenthooda, koja je u međuvremenu postala pro-life aktivistkinja, a nakon toga će film „Unplanned“ biti prikazan diljem zemlje. Film donosi priču o Abby Johnson, ženi koja je gradila uspješnu karijeru u Planned Parenthoodu sve do 2009. godine kada je prvi put prisustvovala zahvatu pobačaja.

“Stavila sam lubrikant na pacijentičin trbuh, a onda sam manevrirala sondom da ‘uhvatim’ sliku djeteta. Očekivala sam da ću vidjeti samo nogu, glavu ili dio torza, ali na moje veliko iznenađenje vidjela sam kompletnu sliku djeteta”, prisjetila se. Mogla je vidjeti cijeli profil. “Izgleda baš kao Grace s 12 tjedana!” pomislila je, prisjećajući se kako su izgledale ultrazvučne slike njezine trogodišnje kćeri.

Toga dana se prisjetila rasprava sa svojim suprugom koji joj je jednom prilikom rekao: “Kad si ti bila trudna tada to nije bio samo fetus nego dijete!” Tada joj je sinulo kako je upravo svjedočila borbi za život koja je bila izgubljena. „Sve što sam godinama promicala bila je laž“, priznala je. Stravičan prikaz pobačaja na ultrazvuku radikalno je promijenio njezine stavove, pa je dala otkaz i krenula u borbu protiv pobačaja.

Abby Johnson je jednom prilikom izjavila kako je redovito dobivala obvezne godišnje kvote pobačaja. Tako je njezina klinika u Texasu za 2010. godinu dobila zadanu kvotu od 1135 pobačaja, a za svaki bi pobačaj klinika dobila 313 dolara, što je na godišnjoj razini iznosilo dobit od oko 335 tisuća dolara. „To me zaprepastilo. Mislila sam da je naš cilj smanjenje broja pobačaja, kao što smo u medijima redovito i govorili“, priznala je. Nakon što je nadzornici izložila svoju zabrinutost, ona joj je odgovorila: “Ali Abby, pobačaj nam donosi novac!“

Film je snimljen prema knjizi istoga imena u kojoj autorica detaljno opisuje svoje bolno iskustvo rada u Planned Parenthoodu, gdje je započela raditi kao volonterka, a kasnije napredovala do mjesta direktorice. Abby Johnson je 2008. godine čak proglašena zaposlenicom godine. Dok je radila u Planned Parenthoodu napravila je dva pobačaja, odnosno, kako je kasnije posvjedočila, ubila je svoje dvoje djece.

Johnson je postala voditeljica inicijative Live Action, pro-life organizacije koja se bori protiv opstanka klinike za pobačaje, te je osnovala organizaciju „And Then There Were None”, koja pomaže djelatnicima u klinikama za pobačaje u napuštanju ove industrije i pronalasku novog posla.

Redatelji filma „Unplanned“ su Chuck Konzelman i Cary Solomon. Premda ta informacija nije spomenuta u filmu, Abby Johnson i njezin suprug su u međuvremenu postali katolici i trenutno očekuju svoje osmo dijete.

Potresno svjedočanstvo bivše djelatnice Planned Parenthooda možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net