Dok se zahvaljujući naporima francuskih vlasti i ulaganjem sto milijuna eura u borbu protiv islamofobije i antisemitizma broj protužidovskih i protuislamskih napada u posljednjih nekoliko godina postupno smanjivao, broj napada na crkvene prostore 2016. godine porastao je za 17,4% u odnosu na prethodnu godinu, dok je u odnosu na 2008. godinu broj protukršćanskih napada porastao za 245%.

Kako prenosi Le Figaro, 90% posto napada na bogoštovne prostore odnosi se na crkve, a prema izvješćima francuske policije većina napada nije vjerski motivirana. Četvrtina od 949 registriranih napada motivirana je anarhizmom, dok iza 14% napada stoje sotonističke skupine.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova ne krije zadovoljstvo zbog sve manjih rasističkih incidenata, no upozorava kako nema mjesta nikakvom trijumfalizmu.

– Zahvaljujući sveopćoj mobilizacij državnih službi, ostvarili smo ohrabrujuće rezultate, što potvrđuju podatci za 2016. godinu. U suočavanju s antisemitizmom, islamofobijom i protukršćanskim napadima ne smijemo popustiti. Nastavit ćemo se boriti protiv tih neprihvatljivih djela koja kaljaju Republiku – kazao je minustar Bruno Le Roux.

Podsjetimo, najstrašniji napad na kršćane dogodio se prošle godine kada je u gradu St.-Etienne-du-Rouvrayju okrutno ubijen 86-godišnji o. Jacques Hamel.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net