Sir Roger Scruton, jedan od najuglednijih britanskih filozofa, smijenjen je sa svoje dužnosti savjetnika u Ministarstvu stanovanja nakon intervjua koji je dao za časopis New Statesman.

„Komentari [koje je Scruton dao] duboko su uvredljivi i potpuno neprihvatljivi, i ispravno je smijenjen“, izjavila je glasnogovornica britanske premijerke.

Sporne su se pokazale izjave koje je Scruton dao vezano za Georga Sorosa, islamofobiju i kinesku Komunističku partiju.

„Svatko tko misli da u Mađarskoj ne postoji Sorosevo carstvo, nije promotrio činjenice“, rekao je britanski filozof, što je u tweetu na svome profilu George Eaton, novinar koji je vodio intervju, protumačio kao Scrutonov stav o mađarskim Židovima općenito, optuživši ga za antisemitizam.

Sporna izjava vezana za islamofobiju odnosila se na Scrutonovu tvrdnju da je islamofobija “propagandna riječ koju je izmislilo Muslimansko bratstvo kako bi zaustavilo raspravu o većoj temi”.

Ova je tvrdnja, prema pisanju novinarke Claire Berlinski točna. “Neologizam ‘islamofobija’ nije nastao ni iz čega. Izmislila ga je, hotimično, čelna organizacija Muslimanskog bratstva Međunarodni institut za islamsku misao, čija je središnjica u Sjevernoj Virginiji.” Ipak, čini se da su vladajući konzervativci Scrutonove riječi odlučili protumačiti kao relativizaciju nasilja prema muslimanima te stoga kao neprihvatljivu.

Treća izjava koja je utjecala na Scrutonovu smjenu odnosila se na Kinu. “Svaki Kinez je poput replike drugog Kineza i to je vrlo zastrašujuća stvar”, rekao je britanski filozof zbog čega je optužen za rasizam, ali gledajući širi kontekst izjave vidi se da je ona bila usmjerena prema Komunističkoj partiji.

„Oni [Komunistička partija] stvaraju robote vlastitog naroda ograničavajući bilo kakve promjene. Svaki Kinez je poput replike drugog Kineza i to je vrlo zastrašujuća stvar”, rekao je Scruton komentirajući stanje u Kini, ali prva rečenica je izrezana iz intervjua iako daje kontekst drugoj.

Nakon što je objavljena odluka o Scrutonovoj smjeni, Eaton se fotografirao sa šampanjcem uz poruku: „Osjećaj kada smijeniš desnog rasista i homofoba Rogera Scrutona na mjestu savjetnika torijevske vlade.“

Smjena Rogera Scrutona, nakon uskraćivanja prava Jordanu Petersonu na boravak na Sveučilištu u Cambridgeu, novi je napad na slobodu govora i misli u Britaniji, koji je ovoga puta usmjeren na sam vrh intelektualne elite koja se usuđuje izaći izvan okvira političke korektnosti.

Ivo Džeba | Bitno.net