Braća ljubavi odbila su obnoviti ugovor s dvojicom članova odbora istoimenog neprofitnog društva koje upravlja njihovim bolnicama u Belgiji.

Sada već bivši članovi odbora, Luc Lemmens (61) i Veron Raes (57), prošle su godine, zajedno s ostatkom odbora, prihvatili protokol kojim je bolnicama kongregacije dopušteno da provode eutanaziju.

Braća ljubavi je vjerska kongregacija laika utemeljena 1807. u Belgiji, a njihova je specijalnost skrb za bolesne i osobe sa psihijatrijskim poremećajima. U Belgiji kongregacija ima 12 psihijatrijskih bolnica, kojima upravlja neprofitno društvo koje se također zove „Braća ljubavi“.

Odbor neprofitnog društva „Braća ljubavi“ sastoji se od petnaest članova, od kojih su samo trojica ujedno članovi (braća) vjerske kongregacije.

Lemmens i Raes bili su dvojica od trojice članova odbora koji ujedno pripadaju vjerskoj kongregaciji, a presudilo im je to što se nisu protivili novom protokolu izdanom početkom 2017., prema kojem se eutanazija, pod određenim okolnostima, smatra „činom liječenja“.

Poglavar vjerske kongregacije, brat René Stockman, oštro je kritizirao navedeni protokol, baš kao što je to učinila i Belgijska biskupska konferencija i Kongregacija za nauk vjere.

Na 23. općem zasjedanju Kongregacije, održanom ovog srpnja, brat René je potvrđen za poglavara, što se smatra znakom da se većina braće u kongregaciji protivi eutanaziji. U smjernicama danim na zasjedanju članovima je naloženo da „budu radikalni u propovijedanju“.

Trenutno se čeka odluka Svete Stolice kako bi se konačno razriješilo pitanje situacije s bolnicama. Prema sadašnjim nagađanjima, Braća ljubavi mogla bi obustaviti sponzorstvo nad bolnicama, ukoliko se ne pristanu povući iz protokola o eutanaziji.

Ivo Džeba | Bitno.net