Brezovica

Bosonoge karmelićanke odlučile su ostati u svojem samostanu u Alepu, unatoč nastavku bombardiranja sa strane sirijskih i ruskih snaga. „Bombe padaju posvuda oko nas, ali mi nećemo napustiti ljude u njihovoj patnji“ – rekla je sestra Anne-Françoise za organizaciju Pomoć Crkvi u nevolji.

Karmelićanski samostan nalazi se na periferiji Alepa, grada koji je pod stalnom opsadom. „Kad sirijska vojska pokuša spriječiti opoziciju i druge skupine da uđu u grad, bombardiranje i granatiranje nam je stvarno blizu“ – rekla je sestra, a prenio Catholic Herald.

Karmelićanke su objasnile da su mnogi stanovnici Alepa – uključujući kršćane – napustili grad kad je rat počeo te su ostali samo oni najsiromašniji. Redovnice su udomile više obitelji čije su kuće uništene u bombardiranju. Situacija je vrlo teška. Nemamo vode, nemamo struje, a okršaji su sve češći – rekla je sestra Anne-Françoise.

Od 160 tisuća kršćana u Alepu prije rata, u gradu ih je sada ostalo samo 40 tisuća. „Bliski istok, Kristova zemlja, sada je u opasnosti da ostane bez kršćana. To je nezamislivo. Stanje je doista strašno“ – dodala je karmelićanka.

Prije nekoliko dana prošlo je dvije godine otkako su kršćani protjerani iz pokrajine Ninive. Kaldejski bagdadski nadbiskup, Louis Sako, objavio je izjavu povodom druge godišnjice te katastrofe 6. kolovoza 2014. godine.

Tada je oko 100 tisuća kršćana pobjeglo iz svojih domova u pokrajini Niniva od boraca samozvane Islamske države, nakon što je ta skupina objavila ultimatum za kršćane: obratiti se na islam, plaćati de facto nepodnošljivo veliki porez ili smrt. Nadbiskup je napisao da unatoč prijetnji terorizma, irački se kršćani i dalje mogu nadati boljoj budućnosti te da će ih jednoga dana Bog „sigurne vratiti na njihovu zemlju“.

Islamska je država nedavno zarobila 3000 civila koji su pokušali pobjeći iz njezina teritorija u al-Hawiji, pokrajine uz Ninivu. ISIS je dosad smaknuo barem 12 ljudi iz te skupine – javio je Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Radio Vatikan | Bitno.net