Ukrajinska klinika BioTexCom koja se predstavlja kao “centar za ljudsku reprodukciju” ponudila je popust od 3% na pakete za surogatstvo u razdoblju od 15. studenog do 26. studenog, što je popularno poznato kako popusti povodom Crnog petka.

Kako ponosno ističu na svojoj web stranici korisnici usluga klinike koji “požure” moći će za 1947€ dobiti Vip paket ili standardne pakete za 1497€ ili 1197€.

Želeći umiriti klijente iz BioTexCom-a poručuju kako prema zakonima koji vrijede u Ukrajini “surogat majka ne može potraživati nikakva prava na dijete” te će u rodni list kao majka i otac biti navedeni samo “otac i majka” koji plaćaju uslugu pod uvjetom da je jedno od njih doniralo ili spermij ili jajnu stanicu. Drugim riječima surogat majka koja je rodila, a možda i začela, dijete gubi sva prava na kontakta s njime.

Ova klinika koja svoje usluge nudi u Ukrajini, dakako, nije vezana samo, ili čak prvenstveno, uz Ukrajinu, budući da je svoju web stranicu prevela na više od 15 svjetskih jezika uključujući engleski, njemački, francuski, japanski, španjolski itd.

Ako vam je ime ove klinike odnekud poznato to je zato što je prošle godine Ukrajinska grkokatolička Crkva osudila BioTexCom nakon što je napravila video u kojem je prikazala 46 beba „kao proizvode koji kupci nisu preuzeli”. Naime, zbog zatvaranja granica uzrokovanog pandemijom koronavirusa “naručitelji” nisu mogli preuzeti bebe, pa je kompanija napravila video kako bi izvršila pritisak na vlasti da se odobri preuzimanje beba.

Michael Cook s Mercatorneta u svom je nedavnom tekstu upozorio na popularizaciju surogatstva u poznatom američkom časopisu Town and Country. U članku pod naslovom “In Vitro Veritas: Istina o instagramskom baby boomu”, autor čitateljima poručuje kako je “zlatno doba surogatstva tu”. “Novi roditelji su zdravi, uspješni i iznad svega društveni – naviknite se na to”, napisao je autor teksta Brian Moylan u duhu Vrlog novog svijeta. Ipak, čini se da je surogatstvo još uvijek hir dostupan samo bogatima budući da ukupna cijena “sa svime uključenim” varira od 145 000 do 250 000 dolara.