Video o bebama ukrajinskih surogat-majki poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk i nadbiskup Lavova Mieczyslaw Mokrzycki ocijenili su 14. svibnja „iskazivanjem prezira prema čovjeku i njegovu dostojanstvu” i zatražili zabranu surogat-majčinstva u zemlji.

Video tvrtke BioTecCom prikazuje djecu koju su ukrajinske surogat-majke rodile za inozemne naručitelje, koji ih pak nisu mogli preuzeti zbog ograničavanja kretanja u borbi protiv pandemije koronavirusa. Oko četiri minute prikazuje se „46 uplakanih beba” u jednom hotelu u Kijevu „bez majčinskoga dodira i roditeljske topline”, napominju biskupi, smatrajući da se djecu prikazuje „kao proizvode koji kupci nisu preuzeli”. Ljude se ne smije naručivati, proizvoditi i prodavati kao robu. Legalno surogatstvo je moralno zlo uslijed kojega pate i djeca i majke, poručuju nadbiskupi u zajedničkoj izjavi.

BioTecCom, koji sebe predstavlja kao “centar za ljudsku reprodukciju”, poziva građane da vrše pritisak na ukrajinske vlasti da dopuste preuzimanje beba, jer je od sredine ožujka zabranjen ulazak u zemlju svima koji nemaju stalno boravište u Ukrajini. U videu tvrtka također poručuje da se dobro brinu za djecu, uz poštovanje svih mjera protiv zaraze.

Pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova upozorila je da djeca u Ukrajini ne smiju biti proizvodi trgovine ljudima, te da ih se ne smije prodavati u strane zemlje, no istovremeno smatra da bi usluge surogat-majčinstva trebali moći koristiti ukrajinski građani.