U Meksiku postoji novi zakon o pobačaju. Protiv toga postoji snažno protivljenje biskupa. Oni vide ugroženost demokratske ustavne države i pozivaju na široku javnuu raspravu, izvještava 9. rujna KNA.

Meksički biskupi žestoko su kritizirali odluku Vrhovnog suda o nekažnjivosti pobačaja. Svaki ljudski život ima dostojanstvo od začeća do prirodne smrti, rekao je predsjedavajući Meksičke biskupske konferencije nadbiskup Rogelio Cabrera. Propis o tome zahtijeva široku javnu raspravu, inače je ugrožena demokratska ustavna država.

Pobačaj je sada legalan u Meksiku na saveznoj razini. Vrhovni sud proglasio je neustavnom odredbu Saveznog kaznenog zakona koja je prethodno kriminalizirala pobačaj. Nova odluka nadilazi sudsku presudu iz 2021. godine vezanu za državu Coahuila.

„Kultura odbacivanja“

U priopćenju je biskupska konferencija upozorila na normalizaciju „kulture odbacivanja“. Začeće i rađanje novog života su dobro koje je od beskonačne vrijednosti. Stoga zaštita života „nije odgovornost samo trudnice, nego društva u cjelini“.

Svakako postoje olakotne okolnosti koje pravni sustav može uzeti u obzir kada su u pitanju pobačaji, a da samu praksu ne priznaju kao legalnu. „Nametnuti pobačaj nikada neće biti moralna ili legitimna opcija“, napisali su biskupi. Legalizacija pobačaja ne rješava stvarne probleme koji tjeraju žene na pobačaj, izvještava KNA.