Donji dom parlamenta Velike Britanije izglasao je danas dva amandmana koja bi mogla legalizirati pobačaj i istospolne brakove u Sjevernoj Irskoj, objavili su britanski mediji.

Amandmanima koje su predložili zastupnici Laburističke stranke definira se da će dekriminalizacija pobačaja i legalizacija istospolnih brakova nastupiti do 21. listopada ako vlasti u tom dijelu Kraljevstva ne budu do tada konstituirane.

Sjeverna Irska je već dvije godine bez vlade nakon što je došlo do sukoba između dvije glavne stranke – protestantske Demokratske unionističke stranke (DUP) i katoličke Sinn Fein koji se ne mogu dogovoriti oko funkcioniranja sjevernoirske vlade.

Ovi amandmani predviđaju da novokonstituirana skupština može opozvati oba amandmana i spriječiti donošenje zakona o liberalizaciji pobačaja i istospolnih brakova.

Amandmani su bili dio zakona koji je trebao osigurati daljnje funkcioniranje državnih struktura u Sjevernoj Irskoj i izbjegavanje novih izbora u provinciji Kraljevstva.

Kako prenosi The Catholic Herald, Clare McCarthy, glasnogovornica pro-life organizacije Right to Life UK, rekla je kako je amandman koji se tiče abortusa „neustavan pokušaj preskakanja autonomije Sjeverne Irske i nametanje abortusa na zahtjev narodu Sjeverne Irske“.

Prema trenutnom zakonu u Sjevernoj Irskoj, pobačaj se smije izvršiti samo ako je majčin život ugrožen ili ako bi joj nastavak trudnoće izazvao trajne fizičke posljedice.

Pro-choice i LGBT aktivisti već dulje vrijeme lobiraju na London da izvrši pritisak na Sjevernu Irsku i liberalizira zakone koji definiraju ta područja. Lijevo-liberalni mediji sada pišu kako bi ovo mogao biti „presudan trenutak“ za tu liberalizaciju.

Drugi, pak, ističu kako je ovo preuzimanje političke ovlasti nad pitanjima koja su dosad bila u jasnoj jurisdikciji Sjeverne Irske pokušaj da se potakne politički dogovor i stvori nova skupština.

Već smo pisali kako su dva kandidata za budućeg britanskog premijera, Boris Johnson i Jeremy Hunt, istakla da se protive nametanju liberalizacije pobačaja u Sjevernoj Irskoj.

Danas je Hunt izjavio kako podržava ove amandmane, dok je Johnson ponovio kako ova pitanja trebaju ostati u nadležnosti Sjeverne Irske.

Goran Andrijanić | Bitno.net