Potaknuti novim napadima na protuvladine prosvjednike, ali i katoličke svećenike, nikaragvanski biskupi objavili su kako će u petak, 20. srpnja, izmoliti egzorcizam, javljaju katolički mediji.

Taj dan proglasili su danom molitve i posta “kao znak kajanja zbog višemjesečnog izvrgavanja Boga ruglu”. Biskupi će pritom također “izmoliti molitvu egzorcizma svetom Mihaelu arkanđelu“.

Radi se o jednoj od najpoznatijih kršćanskih molitava koju je napisao papa Lav XIII. navodno potaknut zastrašujućim viđenjem koje je imao prilikom sudjelovanja na svetoj misi (kako je molitva nastala detaljnije možete pročitati OVDJE). “Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u boju…”, privatna molitva egzorcizma, do liturgijskih se reformi 60-ih godina prošlog stoljeća redovito recitirala nakon služenja tihe mise.

Podsjećamo, neredi u Nikaragvi traju od kada je vlada sredinom travnja objavila kako planira smanjiti socijalna davanja, posebice mirovine. Nakon te vijesti građani su organizirali brojne prosvjede na kojima su predsjednika Daniela Ortegu pozivali da odstupi s vlasti. U nasilju je do sada poginulo više od 350 ljudi.

Posljednji napad dogodio se 15. srpnja kada je propucano vozilo biskupa Juana Mate Guevare, dok je putovao u grad Nindiri sa željom da zaustavi najavljeni napad policije i paramilitarnih postrojbi. No, osim štete na vozilu, biskup je prošao bez ozljeda.

Dan ranije dva su studenta ubijena, a dvadesetak ranjeno kada su vladine postrojbe otvorile vatru na prosvjednike koji su se sakrili u crkvi u gradu Managui. Prosvjednici, među kojima su većinu činili studenti, prosvjedovali su na sveučilišnom kampusu u petak da bi pred policijskom represijom pobjegli u obližnju crkvu.

U subotu su pokušali izaći van, ali odmah su se našli pod udarom naoružanih postrojbi. U pucnjavi koja je uslijedila ubijeno je dvoje ljudi, a prosvjednici su, nakon intervencije crkvenih velikodostojnika, ipak evakuirani iz crkve.

Kardinal Leopoldo Brenes, predsjednik Nikaragvanske biskupske konferencije, tom je prilikom za smrt mladih ljudi optužio vladu.

“Vojnici su pucali da bi ubili, imali su oružje velikog kalibra. Samo vlada je odgovorna za ovaj zločin.”

Također, početkom prošlog tjedna, provladine paravojne postrojbe napale su trojicu visokih crkvenih dužnosnika, među kojima i kardinala Brenesa, ali i apostolskog nuncija i nadbiskupa Waldemara Stanislawa Sommertaga. Napad se dogodio kada su tri prelata, u pratnji svećenika i novinara, izašla ispred bazilike svetog Sebastijana u gradu Diriambi, kako bi pružili pomoć prosvjednicima koji su bili zatočeni u crkvi.

Unatoč napadima, službenici Katoličke Crkve ne namjeravaju prestati s pomaganjem protuvladinim prosvjednicima, ali ni s dijalogom s vlastima, što su istaknuli i u zajedničkoj izjavi.

“S obzirom na proročku dimenziju naše službe, uvidjeli smo važnost odlaska na mjesta sukoba kako bismo branili živote onih koji se ne mogu braniti, kako bismo donijeli utjehu žrtvama i posredovali za mirno rješavanje situacije”, poručili su biskupi.

“Crkva u Nikaragvi i dalje će se koristiti svim dopuštenim sredstvima. Naša misija kao pastira i proroka ne suprotstavlja se našoj ulozi posrednika i svjedoka.”

*Pročitajte više: Zastrašujuća vizija zbog koje je papa Lav XIII. napisao molitvu: Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u boju…

Tino Krvavica | Bitno.net