Europski biskupi u utorak su objavili izjavu kojom osuđuju uvođenje prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije, tvrdeći da bi predloženi amandman bio u suprotnosti s Pravom Europske unije i ljudskim dostojanstvom.

Uvrštavanje prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima EU-a već je neko vrijeme tema rasprave. Tako je u siječnju prošle godine francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao EU da uvede pobačaj u Povelju.

U svojoj je nedavnoj izjavi Vijeće biskupskih konferencija EU (COMECE) ustvrdilo da bi takav potez išao protiv ljudskih prava i Prava Europske unije.

Navodeći da je “ljudsko dostojanstvo sveobuhvatna vrijednost u Ugovorima i Povelji EU-a,” biskupi su napisali da je “poštivanje dostojanstva svakog ljudskog bića u svakoj fazi njegova života, osobito u situacijama potpune ranjivosti, temeljno načelo u demokratskom društvu”.

Nadalje, biskupi su istaknuli da “ni u europskom ni u međunarodnom pravu ne postoji priznato pravo na pobačaj”. Štoviše, ograničenja ovlasti Europske unije zabranjuju upravnom tijelu donošenje takve mjere.

“Na razini EU-a ne postoji nadležnost za reguliranje pobačaja,” napisali su biskupi.

Europski sud za ljudska prava “nikada nije proglasio pobačaj ljudskim pravom zaštićenim Europskom konvencijom o temeljnim pravima”, dodali su biskupi, dok je nasuprot tome sud “pravo na život proglasio temeljnim ljudskim pravom i potvrdio u svojoj sudskoj praksi da je [] legitiman cilj država potpisnica konvencije zaštititi nerođeni život”.

“Osim toga, postoji velika raznolikost u tome kako države članice uravnotežuju prava trudnica s pravima nerođenog djeteta”, navode biskupi te zaključuju da to sugerira da se pravo na pobačaj ne smije učiniti “općim principom Prava Europske unije”.