Papa Franjo je prošle nedjelje izrazio zabrinutost zbog okupljanja ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom, pozvavši na smanjenje napetosti.

“S velikom zabrinutošću pratim ono što se zbiva u nekim dijelovima Istočne Ukrajine gdje je posljednjih mjeseci došlo do brojnih kršenja primirja i s velikom zebnjom pratim porast vojnih aktivnosti. Živo se nadam da će se izbjeći porast napetosti i, naprotiv, poduzimati one geste koje mogu promicati uzajamno povjerenje i poticati pomirenje i mir koji su tako potrebni i toliko željeni”, izjavio je Sveti Otac.

Vojni sukob koji je započeo još 2014. ruskim napadom na istočno područje Ukrajine, a dosad je prema nekim procjenama uzeo oko 14 000 ukrajinskih života.

“Ukrajinci su proteklih 25-30 godina – ne bez poteškoća i izazova – u borbi za samoopredjeljenje unutar demokratskog sustava”, rekao je u razgovoru za Crux biskup Ukrajinske grkokatoličke Crkve u Londonu Kenneth Nowakowski komentirajući zbivanja u Ukrajini. “Morali su platiti vrlo visoku cijenu za tranziciju, i nastavljaju polagano tim putem, ponekad uspješno, ponekad ne baš, ali pokušavaju i to treba uvažiti.”

Nowakowski je kazao kako je Papin komentar o novim ratnim zbivanjima samo još jedan u nizu dokaza brige Svetog Oca za Ukrajinu.

“Pokazao je tu brigu mnogo puta”, rekao je grkokatolički biskup podsjetivši da je Papa tijekom prve humanitarne krize organizirao poseban fond za pomoć ljudima koji su bili pod okupacijom nazvan Papa za Ukrajinu.

Nowakowski je rekao da se Franjo pokazao kao “prekrasan otac” i netko tko brine “ne samo za ukrajinske katolike ili ukrajinske grkokatolike, nego za Ukrajinski narod”.

Naveo je tri razloga zbog kojih smatra da je Papa posebno blizak Ukrajincima. Prvi je što je kao nadbiskup Buenos Airesa razvio blisko prijateljstvo s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve Sviatoslavom Shevcukom koji je bio grkokatolički biskup u Buenos Airesu. Drugi je taj što je Ukrajina jedina zemlja u Europi u našem vremenu u kojoj traje rat. Kao treći razlog naveo je da je Ukrajinska grkokatolička Crkve druga najveća katolička Crkva u svijetu čija većina članova živi u Ukrajini.

“Budući da sam biskup Ukrajinske grkokatoličke Crkve u Velikoj Britaniji u koju su proteklih godina došle stotine tisuća Ukrajinaca, važno nam je čuti ove poruke solidarnosti”, kazao je biskup Nowakowski.