Biskup biskupije Haarlem-Amsterdam mons. Jos Punt suspendirao je o. Pierrea Valkeringa, poznatog nizozemskog gay svećenika koji je u svojoj posljednjoj knjizi, ali i nekoliko intervjua, otvoreno progovorio o svojoj homoseksualnosti i vrlo detaljno opisao svoja homoseksualna iskustva i odnose.

U svojoj autobiografiji koju je prošle nedjelje promovirao na svetoj misi, tijekom koje je proslavio i 25. obljetnicu svećeničkog ređenja, Valkering je opisao svoj put prema homoseksualnosti, priznavši kako uživa u gledanju pornografije i posjećivanju gay sauna i mračnih soba.

Kako prenosi nizozemski katolički portal Katholiek Nieuwsblad, biskup Punt je u izjavi za nizozemski magazin gay zajednice De Gaykrant kazao kako cijeni svećenikovu iskrenost i razumije njegove nutarnje borbe, no kako je zbog otvorenog kršenja celibata od o. Valkeringa zatražio da napusti svoje svećeničke dužnosti, te neko vrijeme provede u razmišljanju.

„Na temelju prethodnih publikacija, biskup je više puta upitao o. Valkeringa na koji način živi svoj celibat. On bi redovito odgovarao kako je po tom pitanju odgovoran, da bi sad javno kazao kako nije obdržavao celibat, te da ga ne može i neće obdržavati. Štoviše, on zagovara i druge seksualne slobode. Za Katoličku Crkvu to je nespojivo sa življenjem svećeništva. Crkva razumije ljudske slabosti i borbe u hodu prema svetosti, no o. Valkering rekao je kako ne želi ni pokušati živjeti u celibatu“, navodi se u izjavi biskupije.

Nizozemski portal podsjetio je kako je o. Valkering godinama zagovarao veću toleranciju Crkve prema homoseksualcima, te kako je 2016. Godine od biskupije zatražio dopuštenje da sudjeluje u paradi ponosa, što je, naravno, odbijeno.

Dodajmo kako se u posljednje vrijeme sve više govori i piše o svećenicima homoseksualcima, a jedan od komentiranijih tekstova bio je članak New York Timesa “’To nije ormar. To je kavez.’ Gay katolički svećenici progovaraju” u kojem je nekoliko svećenika homoseksualaca iz SAD- kritički govorilo o odnosu Crkve prema svećenicima homoseksualcima te vlastitom iskustvu nakon što su javno očitovali svoju seksualno orijentaciju.

Izvrstan komentar spomenutog članka dao je američki dominikanac Thomas Petri, a njegove riječi možemo ponoviti i u ovom slučaju:

“Nemam obzira prema svećenicima koji ‘izlaze’ s priznanjem da su gayevi i inzistiraju da je svećenstvo neka vrsta kaveza. Nitko te nije prisilio da postaneš svećenik. Vjernici se ne trebaju baviti tvojim stvarima, prijatelju. Oni ne zaslužuju da ih opterećujemo bilo kojim našim stvarima. Mi služimo njima. Točka.

Svećenik koji inzistira da ‘ne može biti ono što jest’ u svećenstvu želi reći da ‘ono što on jest’ nije svećenik na način na koji je Crkva ‘uvijek’ shvaćala svećenstvo. Zadnja stvar koju vjernici trebaju su svećenici koji svoju seksualnost čine svojim primarnim identitetom.

Biti gay i ‘izaći s tim’ može ti se činiti, velečasni, kao nešto što te čini vjernim autentičnom sebi, ali to je u suprotnosti s tvojim zaređenjem, što čini autentičnog tebe osobom in persona Christi, u službi naroda Božjeg.

Ako ne možeš živjeti na taj način, ako se ne možeš slobodno predati, a da svoju seksualnost ne činiš ključnom stvari u ovoj jednadžbi, onda budi muškarac, budi plemenit, i kao što Sveti Otac Franjo kaže: napusti svećenstvo.

Usput rečeno, isto vrijedi i za bilo kojeg svećenika koji je zaokupljen i u potpunosti ometen pažnjom i suptilnostima nježnijeg spola. Ako se tvoje svećenstvo svodi na provođenje vremena sa ženom koja te privlači, ako su tvoje misli i riječi uvijek povezane sa seksualnošću, onda imaš problem.

Otac ne može pomoći svojoj djeci ako je slomljen i rastrojen čovjek kojeg oni trebaju podići i uspraviti ga. To je klasična zamjena uloga u disfunkcionalnoj obitelji. Ona nema mjesta u svećenstvu i Crkvi.” (Prijevod: Ivo Džeba)

Miodrag Vojvodić | Bitno.net