Biskup Covingtona, Roger Foys, ispričao se zbog iznošenja priopćenja kojim je biskupija osudila ponašanje polaznika katoličke srednje škole Covington na nedavnom Maršu za život.

“Ispričavamo se svima koji su na bilo koji način povrijeđeni bilo kojom našom izjavom koje su bile iznesene u dobroj vjeri, temeljene na informacijama koje smo imali”, napisao je biskup u svome pismu upućenom roditeljima učenika katoličke škole u Covingtonu.

“Nismo si smjeli dopustiti da nas zastraše i prisile na prerano iznošenje izjave, i preuzimamo potpunu odgovornost za to”, istaknuo je.

“Posebno se ispričavam Nicholasu Sandmannu i njegovoj obitelji, kao i obiteljima učenika CovCatha koji su se osjetili napuštenima tijekom ovog bolnog iskustva. Nicholas je nažalost postao glavno lice ovih optužbi, temeljenih na video isječcima”, napisao je Foys. “To nije fer. To nije pravedno.”

Ranije prošlog tjedna biskup se obratio učenicima riječima: “Znajte da sam uz vas, da sam ujedinjen s vama u tom ‘Duhu koji ne umire’ i da ćemo zajedno prebroditi ovo. Hvala vam i Bog vas blagoslovio.”

Biskupove isprike stižu nakon brojnih osuda kojima su bili izloženi učenici katoličke škole u Covingtonu, a svojim priopćenjem kritizirala ih je i sama biskupija Covington. Nicholas Sandmann i drugi srednjoškolci bili su optuženi da su opkolili i izrugivali indijanskog aktivista Nathana Phillipsa, što su videosnimke koje su zabilježile cijeli događaj opovrgnule.

“Ovakvo ponašanje u suprotnosti je s crkvenim naukom o dostojanstvu i poštivanju ljudske osobe. Slučaj je pod istragom i poduzet ćemo odgovarajuće mjere, koje bi mogle uključiti i izbacivanje iz škole”, stajalo je u priopćenju biskupije izdanom nakon ‘incidenta’.

Medijska hajka koja se podignula protiv mladića, dovela je do toga da su bili izvrgnuti prijetnjama smrću, a nastava se u školi nastavila odvijati pod policijskom zaštitom.

U subotu, dan nakon Marša, Philips je sa skupinom ljudi pjevajući i lupajući udaraljkama pokušao ući u crkvu Nacionalnog svetišta Bezgrešnog začeća u Washingtonu, no u tome su ih spriječili čuvari svetišta.

Ivo Džeba | Bitno.net