Nesvakidašnja crkvena priča dolazi iz biskupije Palai u južnoj Indiji koja pripada Siro-malabarskoj katoličkoj Crkvi. Naime, tamošnji je pomoćni biskup Jacob Muricken odlučio napustiti svoju službu kako bi postao pustinjakom.

Lokalni svećenik, vlč. Joseph Alancheril, u razgovoru za Pillar opisao je kako biskup Muricken osjetio svoj pustinjački poziv.

“Budio bi se oko tri sata ujutro, a zatim bi se molio sat ili dva. Molio se jednog jutra kada je iznenada dobio objavu u kojoj je Bog tražio od njega da počne živjeti pustinjačkim životom.”

Biskup Muricken spomenutu je “objavu” doživio 2017. godine, ali nije tek tako mogao napustiti službu.

“Nije tako jednostavno”, ispričao je vlč. Alancheril, “da pomoćni biskup odjednom započne asketski život, ostavivši sve i zaustavivši sve administrativne poslove koje je obavljao u biskupiji”.

Ipak, Muricken je bio uvjeren u svoj poziv te se odlučio obratiti poglavaru Siro-malabarske Crkve, kardinalu Georgeu Alencherryju, kako bi s njime raspravio o svom slučaju.

Na kraju je odluka pala na Biskupsku sinodu koja je vrhovni autoritet unutar Siro-malabarske Crkve. Odlučeno je da biskup završi prvih deset godina svoje službe nakon čega mu je obećano da će njegov slučaj biti ponovno razmotren. Odgovor je nakon petogodišnjeg čekanja bio pozitivan te je Murciken 15. kolovoza započeo s pustinjačkim životom.

Vlč. Alancheril za biskupa ima samo riječi hvale ističući kako je često pomagao siromašnima te je sve što je dobivao donirao sirotištima. Štoviše, godine 2016. Muricken je učinio i jedno herojsko djelo milosrđa doniravši bubreg jednom siromašnom hindusu.

Iako je morao čekati dopuštenje da se može u potpunosti posvetiti pustinjačkom životu, siro-malabarski biskup je već više godina živio brojne elemente pustinjačkog života: uzimao je samo jedan obrok dnevno, jeo samo povrće, te je često hodao bos.

„Ukratko, možemo reći da je otpočetka prakticirao pustinjački ili asketski život. Ovo je možda tek ispunjenje onoga što je on već godinama prakticirao”, komentirao je vlč. Alancheril.

Novo mjesto na kojem će biskup Murciken živjeti nalazi se na brežuljku oko 35 kilometara udaljenom od njegove dosadašnje biskupske rezidencije, a istaknuo je da će i dalje rado primati ljude u potrebi koji mu se budu obraćali.

“Ako ljudi budu imali želju upoznati me, neću ih odbaciti. Izaći ću im u susret”, rekao je prije nego što je otišao u pustinjaštvo biskup Murciken.