DSC_0073_JPG0_2871813f

Nakon što je čuo životnu priču siromašnog tridesetgodišnjeg hindusa E. Sooraja kojemu je prije dvije godine dijagnosticirano zatajenje bubrega, a koji je, premda mora brinuti za obitelj, zbog troškova liječenja bio prisiljen prodati kuću i imanje, pomoćni biskup palajske biskupije nije dugo razmišljao. Javio se indijskoj udruzi za pomoć bubrežnim bolesnicima (Kidney Federation of India) i odlučio darovati svoj bubreg.

Sve je zapravo počelo govorom predsjednika spomenute udruge, siro-malabarskog svećenika oca Davisa Chiramela, koji je na karizmatskoj konvenciji, na kojoj je sudjelovao i biskup Muricken, posvjedočio kako je 2009. godine darovao svoj bubreg nepoznatom hindusu, a potom iznio mnoge životne priče bubrežnih bolesnika među kojima i onu o siromašnom Sooraju, inače pripadniku niže kaste. Svjedočanstvo oca Chiramela na biskupa je ostavilo snažan dojam, te se odmah upisao na listu darivatelja organa.

– Nadahnuo me govor oca Chiramela i odlučio sam da ću poput njega darovati svoj bubreg. Saznao sam za priču ovog mladića i u Godini milosrđa odlučio učiniti nešto više – kazao je biskup Muricken.

U razgovoru za Crux, o. Chiramel je izjavio kako vjeruje da je ovo prvi slučaj da jedan biskup daruje svoj bubreg hindusu i to “baš u Godini milosrđa, odgovorivši tako na poziv pape Franje da ljubimo jedni druge bez obzira na razlike u vjeri ili društvenim slojevima”.

– Ovo je vjerojatno i prvi put u povijesti da jedan biskup daruje svoj bubreg kako bi spasio nečiji život. Tridesetgodišnji Sooraj prima život od ovog katoličkog biskupa koji tako gradi most ljubavi i Božje milosti – dodao je o. Chiramel.

Na pitanje je li mu trebalo posebno dopuštenje za ovaj izvanredan čin, biskup Muricken je rekao kako je od svoje braće biskupa primio samo riječi podrške, te kako nije trebao nikakve posebne dozvole. Činjenica kako primatelj organa prema indijskom kastinskom sustavu pripada “nižem društvenom sloju”, biskupov čin ima još snažniju poruku.

– Papa Franjo podupire doniranje organa. To je u duhu Crkve. VjeruJem kako će ovo biti snažna poruka i poticaj ljudima oko nas, da budu otvoreni darovati organe – rekao je biskup Muricken.

Siro-malabarska katolička Crkva je Crkva istočnog sirijskog obreda, a nalazi se u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom. Vjernici Siro-malabarske Crkve smatraju se izravnim potomcima sv. Tome apostola koji je u Indiju došao 52. godine i pristao u Kodungalluru, na obalama Kerale, danas jedne od saveznih indijskih država. Pripadnici ove Crkve stoga se nazivaju “Tomini kršćani”, a tradiciju o nastanku ove Crkve nalazimo u apokrifnim Djelima apostola. Danas u Indiji postoje 24 siro-malabarske biskupije i 3000 župa s oko 4,6 milijuna vjernika.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net