Predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing kazao je da Crkva u Njemačkoj nije na putu šizme.

Bätzing je za talijansku ACI Stampu rekao kako Nijemci ostaju bliski Rimu, unatoč tenzijama oko blagoslova istospolnih parova, pričesti za protestante i Sinodalnog puta.

“Potpuno je jasno da postoje pitanja o kojima se može raspravljati samo na razini univerzalne Crkve. Mi ćemo iz Njemačke doprinijeti sa svojim promišljanjima”, rekao je njemački biskup.

“Međutim, htio bih odbaciti optužbe koje se opetovano koriste protiv nas da smo šizmatici ili da se kao Njemačka nacionalna Crkva želimo odvojiti od Rima. Naša veza s Rimom i Svetim Ocem vrlo je čvrsta”, dodao je.

Biskup Limburga između ostalog je kazao kako su njemački biskup Sinodalni put pokrenuli kao odgovor na krizu zlostavljanja unutar Crkve. Govoreći o njegovoj naravi rekao je da tehnički gledano nije riječ o sinodi nego o “formatu sui generis”.

“Središnje je pitanje: kako danas možemo govoriti o Bogu i doći do dublje vjere? Vjera može rasti i produbljivati se ako se oslobodimo od strahova i mentalne zatvorenosti, ako postavljamo pitanja i tražimo puteve kojima danas možemo Crkvu predstaviti ljudima”, kazao je Bätzing.

Osvrnuvši se na pitanje blagoslova homoseksualnih parova koje je nedavno došlo u fokus nakon što je Kongregacije za nauk vjere izričito odbila takvu mogućnost, njemački biskup je kazao kako na takva pitanja “nema jednostavnih odgovora”.

“Sinodalni put nastoji, posebice po pitanju efektivnih odnosa, raspravljati u širem kontekstu koji uzima u obzir potrebu, mogućnost i ograničenja razvoja crkvenog učiteljstva”, kazao je Bätzing dodavši kako će “pogledi” na ovo pitanje koje je iznijela Kongregacija za nauk vjere “naći mjesto u raspravi”.

Upitan je li vrijeme da Crkva omogući ženama da prime đakonski ili svećenički red biskup Limburga je kazao:

“Važno je iskreno navesti crkvene argumente zašto samo muškarci mogu primiti sakramentalnu službu. Također, uviđam da ovi argumenti postaju sve manje uvjerljivi te da su se u teologiji razvili argumenti u korist otvaranja sakramentalne službe i za žene. Zato često spominjem ženski đakonat, zato što tamo vidim mogućnosti.”

“Što se tiče svećeničke službe, pape od Ivana Pavla II. nadalje jednoglasni su u tome da je na to pitanje već odgovoreno”, kazao je.

Razgovor se dotaknuo i pisma Kongregacije za naum vjere iz rujna 2020. u kojem je kritiziran poziv njemačkih teologa na pričešćivanje protestanata.

Bätzing je rekao da trenutna debata nije opći poziv protestantima da primaju pričest, nego se tiče crkvenog pristupa prema pojedinim kršćanima koji nisu katolici, a žele primiti pričest.

Rekao je da kanonski zakon omogućuje nekatolicima da prime pričest u određenim prilikama, sve dok ispunjavaju određene uvjete.

Pred kraj intervjua biskup Limburga se osvrnuo i na to hoće li odluke Sinodalnog puta obvezivati Crkvu u Njemačkoj.

“Pitanje obvezatne implementacije, ovisno o temi, bit će na Svetoj Stolici i/ili lokalnom biskupu. Ponavljam, Crkva u Njemačkoj sastavni je dio univerzalne Crkve. To je izvan rasprave i jasno je u tolikim područjima. I tako će nastaviti biti”, rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije.