Benedikt XVI. svojemu je biografu otkrio kako pati zbog situacije u Crkvi danas i vjeruje da ga Bog s razlogom drži na životu, piše Religion Confidential.

“Benedikt XVI. najstariji je papa. Prije dva tjedna bio sam s njime i imam dojam kako mnogo pati zbog trenutačne situacije u Crkvi”, rekao je pisac više knjiga intervjua s Benediktom XVI. i njegove bogate biografije Peter Seewald, i dodao kako papa u miru vjeruje da ga “Bog još uvijek drži na životu kao svjedočanstvo svijetu”.

Seewald se svojega sastanka s Benediktom XVI. prisjetio na kongresu u povodu Benediktova 95. rođendana.

Također, Seewald je istaknuo kako papa u miru smatra da ako Crkva ne čini ono što treba, to ima svojih posljedica u modernim vremenima u kojima živimo.

“On je čovjek koji je mnogo propatio, i vidjet ćemo kako će ga povijest u nadolazećim godinama upamtiti” rekao je Seewald.

Seewald je na kongresu također izjavio kako mediji pogrešno predstavljaju Benedikta XVI., navodeći kako ga prikazuju “reakcionarnim”, bez otkrivanja njegove ljudske osobnosti.

Benedikt XVI. autentičan je čovjek, drži Seewald, jer kaže i čini točno ono što i misli. “Za Ratzingera, reformirati znači osvijetiti sadašnjost vjerom”, otkriva Seewald, navodeći i kako Benedikt XVI. misli da pojedinac uvijek mora biti spreman i primati udarce. “Čovjek mora imati hrabrosti biti ne-modernim”, tvrdi papa u miru.

“Bilo je vrlo lako ući u dijalog s njime. Vrlo je ponizna osoba, uopće nije inkvizitor. Možete ga kritizirati, ali više vrijedi slušati ono što ima za reći”, istaknuo je Seewald.

Kao biograf pape u miru, Seewald se divi i činjenici što bi se Benediktova predviđanja kasnije i ispunila. “Kada se čovjek udaljava od Boga, društvo pati”, prisjetio se Benediktovih riječi.

Već 1970. godine, Joseph Ratzinger predvidio je kako će izgledati Crkva budućnosti – činit će ju malena skupina dubokih vjernika. Bio je u pravu oko mnogo toga, ali ne i u vezi s vlastitim zdravljem, smatra Seewald.

“Kada je izabran za papu, mislio je da će ga Bog Otac pozvati za par godina, a kad se umirovio, mislio je da će živjeti još par mjeseci. A prošlo je više od osam godina. Oborio je novi rekord”, primijetio je Seewald.

Seewald, koji je bio ateist kada je prvi puta susreo budućeg papu Benedikta XVI. 1992. godine, potaknut razgovorima s tadašnjim prefektom Kongregacije za nauk vjere postupno se vratio katoličkoj vjeri u kojoj je odrastao.

Iz njihovih susreta proizišlo je više knjiga: Sol zemlje, Bog i svijet, Svjetlo svijeta te Posljednji razgovori, a najnovija u nizu dvotomna je biografija Benedikta XVI., koja još nije prevedena na hrvatski.