Trgovina ljudima u kojoj se ljude tretira kao robu u današnje je vrijeme postala jedna od najprofitabilnijih ilegalnih djelatnosti. Preko 20 milijuna osoba žrtve su ovog zastrašujućeg zločina, a oko 70% žrtava čine žene i djeca. Jedna od žrtava trgovine ljudima bila je i Rani Hong koja je u sedmoj godini života odvedena iz obiteljskog doma u južnoindijskom mjestu Kerali i pretvorena u ropkinju.

– Nisam imala nikakvog izbora. Ništa nisam mogla učiniti. Kao dijete, nisam shvaćala što se događa, pa kad mi je neka starija osoba nešto rekla, ja sam jednostavno poslušala – kazala je u razgovoru za NCR  Rani Hong, koja je nakon oslobođenja iz pakla ropstva, svoj život posvetila borbi protiv trgovine ljudima.

U svojoj biografiji Rani je opisala zastrašujuće trenutke kroz koje je prolazila tijekom zatočeništva. Budući da je bila tek dijete i nije mogla “ispunjavati želje svojega vlasnika”, prodana je samohranoj majci iz Seattlea.

U ranoj mladosti počela je postavljati pitanja o svojem porijeklu i roditeljima što ju je potom odvelo natrag u Indiju. Njezinoj obitelji rečeno je kako je Rani mrtva, ali 21 godinu kasnije dogodio se njezin ponovni susret s ocem i majkom.

– Bio je to jedan od najljepših osjećaja – biti ponovno sa ženom koja te donijela na svijet. Ja sam jedna od rijetkih sretnica koja se ponovno povezala sa svojom obitelji i svakodnevno zahvaljujem na tom blagoslovu – rekla je Rani, te dodala kako se toga trenutka odlučila posvetiti borbi protiv trgovine ljudima i “biti glas svih nepoznatih glasova”

“Kao netko tko je preživio dječje ropstvo, bio mi je poznat očaj i beznadnost kroz koje prolaze oni kojima je oduzeta sloboda. Moja je odgovornost ustati i zauzeti se za one čiji se glas ne čuje, anonimne i nemoćne žrtve diljem svijeta”, napisala je ova odvažna Indijka u svojoj biografiji. Preko svoje organizacije “Rani’s Voice”, nastoji osigurati novčana sredstva za pomoć potrebitima u 25 država svijeta, a zahvaljujući UN-u sudjelovala je i u pokretanju Zaklade Tronie koja se bori protiv ropstva i trgovine ljudima. Zbog svojega djelovanja Rani Hong nedavno je proglašena Indijkom godine.

Spomenimo kako je prema podatcima Međunarodne organizacije rada (ILO) i globalne organizacije koja se bori protiv suvremenog ropstva “Walk Free Foundation”, više od 40 milijuna ljudi širom svijeta uključeno u pojavu trgovine ljudima. Oblici te trgovine su: trgovanje migrantima, prisilni rad, rad maloljetnika, seksualno iskorištavanje, trgovanje organima, novačenje u oružane skupine, unaprijed dogovoreni i prerani brakovi, te prosjačenje.

O ovom “zločinu protiv čovječnosti” više je puta progovorio i papa Franjo. “Trgovina ljudskim bićima je rana na tijelu današnjega ljudskog roda, ona je rana na Kristovu tijelu. To je zločin nad ljudskim rodom”, riječi su pape Franje upućene sudionicima međunarodne konferencije održane u Vatikanu 2014. godine na poticaj Biskupske konferencije Engleske i Walesa.

Ovaj “sramotan zločin” Papa je osudio i povodom posljednjeg Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obilježava 30. srpnja, rekavši kako je “trgovina ljudima zlo koje svodi na razinu ropstva mnoge ljude, žene i djecu, s namjerom da ih iskoristi kao radnike i kao seksualno roblje, da trguje njihovim organima, da ih iskoristi kao prosjake i prisili na kriminal”. Papa ju je nazvao “zločinačkim poremećajem koji ljudima oduzima slobodu i dostojanstvo i potiče nas da prestanemo biti licemjeri, jer mnogo je sudioništva u tom zlu.”

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, Republika Hrvatska je od 2011. godine od tranzitne zemlje postala zemlja porijekla te krajnjeg odredišta žrtava trgovine ljudima, uglavnom ženskih osoba od 11 do 30 godina. Identificirane žrtve u Republici Hrvatskoj uglavnom su državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rumunjske, Moldavije i Albanije, ali i državljani Hrvatske, što posebno dolazi do izražaja u 2011. godini, navodi se na stranicama MUP-a.

Više o Nacionalnom programu suzbijanja trgovine ljudima, te o načinu na koji možete prepoznati je li riječ o trgovini ljudima i kako ju prijaviti pročitajte NA LINKU!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net