Vlasti u kineskom gradu Guangzhou, koji broji oko 15 milijuna stanovnika, počele su nuditi novčane nagrade onima koji prijave susjede uključene u “ilegalne vjerske aktivnosti”.

Mjere su na snagu stupile 20. ožujka, a onima koji uspješno prokažu pobožne susjede nude se novčane nagrade u iznosu do 1500 dolara.

“Vlasti nisu mogle odabrati bolje vrijeme od ovog preduskršnjeg za uvođenje ovih mjera”, prokomentirao je jedan lokalni svećenik za AsiaNews. “U ovo vrijeme često razmatramo o Kristovoj muci i Judinoj izdaji za 30 srebrnjaka. Vlada Guangzhoua želi pretvoriti ljude u mnoštvo malih Juda.”

Premda se čini da je poticanje špijuniranja usmjereno prvenstveno protiv protestantskih zajednica kojih ima mnogo u pokrajini Guangdong, čije je Guangzhou središte, prema katolicima koji žive tamo nema sumnje da će se nove mjere primjenjivati na sve religije i u cijeloj zemlji.

Nove regulacije vjerskih aktivnosti donesene su još u veljači 2018., no novim zakonom vlada je proširila sredstva kontrole nad stanovništvom. „Sada u Kini živimo u atmosferi Big Brothera“, prokomentirala je jedna vjernica.

Kinezi tako sada svoje sugrađane mogu prijaviti telefonskim pozivom, slanjem pisma te osobnim odlaskom u Ured za vjerska pitanja ili Ured za javnu sigurnost, pri čemu vlast svima jamči „maksimalnu povjerljivost“.

Novost mjera jest i u tome što je zabranjeno mlađe od 18 godina podučavati Katekizmu, a zabranjeno im je i sudjelovanje na misi ili katehezama.

Kako ne bi bilo nepotrebnih troškova za vlast određeno je da ukoliko dvoje ljudi prijavi iste susjede, novac dobiva ona osoba koja je prva prijavila slučaj „ilegalne vjerske aktivnosti“.

Vijestima o progonu Crkve u Kini dodajmo i kako je prošloga tjedna uhićen pomoćni biskup Xuanhua, Agostino Cui Tai, te njegov generalni vikar vlč. Zhang Jianlin. Biskupa ‘podzemne Crkve’ Cui Taia vlasti su tijekom proteklih 12 godina uhićivale više puta, pokušavajući ga prisiliti da se pridruži službenoj ‘Kineskoj patriotskoj udruzi’, te se i ovo uhićenje tumači kao još jedan u nizu pritisaka na njega.

Ivo Džeba |Bitno.net