Dom za starije i nemoćne osobe u belgijskom gradu Diestu morat će platiti 6000 eura kazne jer je liječnicima uskraćeno dopuštenje eutanazirati 74-godišnju Mariette Buntjens, štićenicu doma oboljelu od raka pluća.

Zbog navodne “nepotrebne mentalne i fizičke boli” uzrokovane odlukom Doma sv. Augustina da se Mariette omogući prirodna smrt u “mirnom okruženju” njezina doma, obitelj gđe Buntjens podigla je tužbu pred sudom u Louvainu, a suci su jednoglasno presudili kako “dom za starije i nemoćne nije imao pravo odbiti eutanaziju na temelju prigovora savjesti”.

Sudska presuda zapravo je presedan i mogla bi imati dalekosežne posljedice, budući da prema belgijskom zakonu pravo prigovora savjesti imaju isključivo privatne, a ne pravne osobe poput bolnica i domova za starije i nemoćne.

I dok zagovornici eutanazije slave, nazivajući sudsku odluku “važnim presedanom”, mnogi su zabrinuti i pitaju se hoće li ovakva presuda izazvati zatvaranje brojnih katoličkih zdravstvenih ustanova u Belgiji.

Odluka je posebno odjeknula u Velikoj Britaniji u kojoj se također vode rasprave o eutanaziji. Zastupnik Laburističke stranke Robert Flello, inače katolik, ovakav razvoj događaja nazvao je “zabrinjavajućim”.

– Postoji realna opasnost da će belgijski domovi koji pružaju zdravstvenu skrb uskoro biti zatvoreni, što će imati tragične posljedice na njihove sadašnje i moguće buduće korisnike. Ponovno vidimo kako u Belgiji život malo vrijedi – komentirao je Flello.

Belgija je legalizirala eutanaziju 2002. godine, a prema donesenom zakonu svaka punoljetna osoba koja prema izjavi dvaju liječnika trpi „nepodnošljivu psihičku ili fizičku bol“ može zatražiti usmrćivanje, najčešće smrtonosnom injekcijom. Proširenjem zakona 2014. godine, ovaj je postupak omogućen i maloljetnim osobama na njihov zahtjev, uz pristanak roditelja te potvrdu psihologa da dijete potpuno razumije posljedice svoje odluke. Vrlo brzo uslijedio je novi zahtjev za legalizacijom dementnih osoba.

Premda Belgija ima izvanredan sustav palijativne skrbi, očito je kako je otvaranje Pandorine kutije kulture smrti legalizacijom eutanazije dovelo do slučaja Mariette Buntjens koji je pokazao kako za takav oblik skrbi u Belgiji uskoro neće biti mjesta.

O banalizaciji života i smrti najbolje govore statistički podatci o slučajevima eutanazije u Belgiji. Od 235 zahtjeva u 2003. godini, Belgija je u 2015. godini došla do njih 2021. Prema riječima članice Europskog instituta za bioetiku Corine Brochier, razlog sve većeg broja zahtjeva za eutanazijom leži u činjenici da mediji svakodnevno ponavljaju kako je ona najbolji način bezbolnog umiranja, te stvaranje osjećaja krivnje kod bolesnika koji ju ne žele.

– Proglašavanje prava na eutanaziju je velika tragedija. Pogledate li oko sebe, vidjet ćete kako se u svakoj državi koja je ozakonila eutanaziju događa nezaustavljivo nestajanje postavljenih sigurnosnih granica. Ovo je samo još jedan primjer posrtanja, na koje se toliko puta upozoravalo, a danas se vidi kako su ta upozorenja bila točna – zaključio je Flello.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net