Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing odgovorio je na pismo nordijskih biskupa u kojem su potonji izrazili zabrinutost zbog Sinodalnog puta, prenosi CNA.

Biskupi Švedske, Danske, Norveške Finske i Islanda 10. ožujka poslali su pismo svojim njemačkim kolegama nakon što su sudionici Sinodalnog puta glasanjem podržali nacrte dokumenata koji pozivaju na promjenu crkvenog nauka po pitanju homoseksualnosti, ređenja žena i kontracepcije.

U svojem su pismu nordijski biskupi, između ostaloga, naveli kako su “prave reforme u Crkvi uvijek proizlazile iz katoličkog nauka utemeljenog na božanskoj objavi i autentičnoj tradiciji kako bi ih se branilo, tumačilo i vjerodostojno prevelo u život, a ne iz kapitulacije pred duhom vremena.”

“Koliko je promjenjiv duh vremena nešto je čemu svjedočimo na svakodnevnoj razini”, dodali su biskupi istaknuvši kako se u traženju odgovora na pitanja našeg vremena moraju poštivati “nepromjenjivi aspekti crkvenog nauka”.

Biskup Bätzing u svojem pismenom odgovoru uvjerava da katolici u Njemačkoj nemaju nikakvu namjeru krenuti posebnim putem od univerzalne Crkve.

“Naprotiv, uvjeravam vas da u razmatranjima i odlukama Sinodalnog puta vrlo pažljivo razlučujemo koje se reforme mogu ostvariti unutar okvira biskupskih ovlasti članova Njemačke biskupske konferencije, a koja pitanja, brige i želje za reformama moraju biti iznesene u kontekst čitave Crkve, posebice njezinog Sinodalnog puta”, piše Bätzing referirajući se na Sinodu o sinodalnosti koja će se održati 2023. godine u Rimu kao kruna dvogodišnjeg procesa.

U svojem je pismu njemački biskup napomenuo kako je Sinodalni put započeo nakon izbijanja skandala vezanih za seksualna zlostavljanja unutar Crkve i njihova zataškavanjima.

“Njemački katolici pažljivo i uz dobro utemeljeno teološko opredjeljenje traže nove načine katoličke prakse”, navodi Bätzing.

Napisao je i kako nepromjenjivi polog vere na kojeg su se nordijski biskupi pozvali ne smije biti shvaćen tako da on obuhvaća “svaku crkvenu praksu, svaku regulaciju i svaki crkveni društveni oblik koji su razvijeni tijekom povijesti i pod vrlo specifičnim okolnostima svoga vremena”.

Na svojem se putu prema obnovi Crkve Sinodalni put vodi “ključnim izvorima vjere: Svetim pismom i tradicijom, Učiteljstvom i teologijom, baš kao i osjećajem vjernika i znakovima vremena”, navodi Bätzing.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije osvrnuo se i na primjedbu o podilaženju duhu vremena kazavši kako nitko ne smije olako usmjeravati Crkvu prema suvremenim modama.

“Ipak, razmatranja Sinodalnog puta u dobroj crkvenoj tradiciji i blisko povezana s izjavama Drugog vatikanskog koncila, utemeljena su na pretpostavci da se Bog, Stvoritelj i Održavatelj svijeta, također otkriva u ovom svijetu i povijesti čovječanstva, te na tome da njegova aktivnost i njegova narav može u kondenziranoj formi biti uočena u povijesnim događajima”, navodi Bätzing.