Austrija je zavijena u crno nakon što je sinoć blizu sinagoge u središtu Beča u pucnjavi ubijeno najmanje četvero ljudi, a više ih je ozlijeđeno.

Prema informacijama, austrijski ministar unutarnjih poslova izjavio je da se vjerojatno radi o terorističkom napadu te da je jedan napadač ubijen dok se još “najmanje jedan” nalazi u bijegu.

Austrijske vlasti dodale su da je upucani napadač bio radikaliziran te da je bio simpatizer ISIS-a.

No ovo nije izolirani incident u Austriji posljednjih dana.

Naime, prošlog tjedna dogodila su se tri, čini se međusobno nepovezana, antikatolička ispada u kojima su počinitelji bili većinom mlade osobe, navodno porijeklom iz Turske i Afganistana.

Kako javljaju austrijski mediji, a prenosi Catholic News Agency, u subotu je tijekom vožnje autobusom u Grazu 19-godišnjak rodom iz Afganistana napao 76-godišnju časnu sestru. Napadač je redovnicu udario u lice i pobjegao, ali ga je policija pronašla zahvaljujući videonadzoru u vozilu. Napadač je već od ranije poznat policiji zbog napada i problema s drogom, a nakon uhićenja priznao je zločin premda motivi, tvrde iz policije, ostaju nejasni.

Drugi napad odvio se u Beču u četvrtak navečer, isti dan kad je u francuskoj Nici islamist u crkvi ubio troje ljudi.

Između 30 i 50 mladih osoba (ovisno o medijskom izvještaju) napalo je crkvu u četvrti Favoriten. Skupina je upala u crkvu sv. Ante te udarala po klupama i ispovjedaonicama. Mediji pišu da su mladi, navodno porijeklom iz Turske, uzvikivali “Allahu Akbar” i islamističke parole, a pobjegli su nakon što je svećenik pozvao policiju. U napadu nitko nije ozlijeđen i nije zabilježena materijalna šteta.

Bečka nadbiskupija osudila je događaj i pozvala da se slučaj što prije razjasni, a počinitelji kazne.

U trećem incidentu, također u Beču, Afganistanac je tijekom vikenda uletio u znamenitu katedralu sv. Stjepana i vikao “islamističke slogane”, potvrdila je policija.

Prošlog petka o svemu se na Twitteru oglasio i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

“Svi katolici moraju imati mogućnost slobodno i sigurno prakticirati svoju vjeru u Austriji! Nastavit ćemo borbu protiv političkog islama i nećemo pokazati nikakvu lažnu toleranciju.”