NADBISKUPA SANTA FE

Argentina: Nadbiskupija pokrenula istragu o kipu Gospe Žalosne koji navodno plače

Nadbiskup Fenoy u razgovoru za medije je poručio kako je važno razlučiti radi li se doista o čudu, ali i poštovati privatnost onih koji su mu svjedočili.

Tino Krvavica
Foto: Aire de Santa Fe/YouTube via CNA

Foto: Aire de Santa Fe/YouTube via CNA

Nadbiskupija Santa Fe objavila je kako istražuje slučaj kipa Gospe Žalosne iz čijih očiju navodno izlaze suze.

U razgovoru za argentinske medije nadbiskup Sergio Fenoy poručio je kako je već kontaktirao župnika crkve sv. Jeronima u gradiću Corondi, dodavši da Crkva ima “pravila i procedure” pomoću kojih razlučuje ovakve situacije.

Prema informacijama, događaj se odvio u petak 9. lipnja tijekom svete mise. Djevojčica koja je prisustvovala euharistiji te molitvi za ozdravljenje i iscjeljenje koja je uslijedila, primijetila je suze na kipu Gospe Žalosne i rekla svećeniku.

Navodnom fenomenu svjedočilo je i dvadesetak vjernika koji su počeli moliti pred kipom. Oni svjedoče kako su suze tekle niz Gospino lice, po rukama i tijelu. Svećenik je potvrdio da je cijeli kip bio mokar.

Jedna vjernica rekla je kako ih je događaj “duboko dirnuo”.

“Nismo mogli niti zamisliti da ćemo iskusiti tako nešto. Čak i sada plačem zbog sinoćnjih događaja kada smo vidjeli Djevičine suze”, izjavila je svjedokinja, dodavši kako događaj smatra “čudom”.

“Smatram blagoslovom što je Djevica iskoristila trenutak u kojem smo zajednički slavili Gospodina kako bi pokazala svoju prisutnost i ljubav koju ima prema nama, našoj zajednici i cijelom argentinskom narodu.”

Nadbiskup Fenoy u razgovoru za medije je poručio kako je važno razlučiti radi li se doista o čudu, ali i poštovati privatnost onih koji su mu svjedočili.

“Prije svega moramo poštovati privatnost djevojčice i njezine obitelji. Moramo biti oprezni: i svećenici i Crkva i mediji.”

Potom je objasnio kako je prvi korak u ovakvim situacijama zatražiti pismeni izvještaj od župe koji uključuje činjenice o događaju, susresti se s onima koji su mu prisustvovali te odrediti postoje li sporne točke s obzirom na Nauk Crkve i druga pitanja povezana s vjerničkom pobožnošću.

U slučaju da prosudba bude pozitivna, nadbiskup može dati dozvolu za javno štovanje ili pobožnost prema kipu.

Nadbiskup je istaknuo i kako je važno pratiti duhovne plodove pobožnosti.

“Nakon što prođe dovoljno vremena te se plodovi smatraju dobrima, evanđeoskima, tek je onda moguće dati konačnu ocjenu radi li se o nekom nadnaravnom događaju ili ne”, zaključio je Sergio Fenoy.

Podsjećamo, 2021. u Argentini su se pojavile glasine o euharistijskom čudu koje se navodno dogodilo u predgrađu Buenos Airesa no tamošnji biskup prosudio je kako u događaju nema ničega nadnaravnoga.

Objavljeno: 15. lipnja 2023.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.