Britanski glumac Anthony Hopkins sinoć je po drugi put u karijeri nagrađen Oscarom za najboljeg glavnog glumca. Nakon 1992. i Oscara za ulogu u “Kad jaganjci utihnu”, sinoć je dobio nagradu za ulogu u filmu The Father.

Riječ je o filmskoj adaptaciji istoimene kazališne predstave koja progovara o odnosu oca koji zbog demencije gubi osjećaj sa stvarnošću s kćeri koja je najavila preseljenje u Pariz.

Jednu od svojih istaknutih uloga Hopkins je odigrao i u filmu „Rite“ („Obred“). U vrijeme kada je sniman spomenuti film, za Catholic Herald je progovorio o svom odnosu prema vjeri.

„Ne bih mogao biti ateist. Mrzio bih takav život? Zar vi ne biste? Na televiziji često gledamo briljantne ljude, koji su profesionalni ateisti, kako govore da je ludo vjerovati u Boga. Dobro… Neka ih Gospodin blagoslovi. Ja se samo nadam da su oni sretni“, izjavio je Anthony Hopkins.

U nastavku razgovora je objasnio kako je začuđen zbog čega ateisti toliko prosvjeduju protiv Boga i religije. „Kako mogu biti sigurni u ono što misle? Kako misle da mogu opovrgnuti sve one brojne sjajne filozofe i mučenike kroz stoljeća?“ izjavio je velški glumac.

U jednom razgovoru za CNN Hopkins je govorio o svojem problemu s alkoholizmom kada je bio u 30-im godinama svojeg života. Na sastanku liječenih alkoholičara jedna žena mu je postavila zanimljivo pitanje: „Zbog čega samo ne povjeruješ Bogu?“

“Rekao sam, pa zašto ne? I to je bio takav kvantni skok iz jednog stanja u drugo”, ispričao je Hopkins. Uz Božju pomoć slavni se glumac riješio ovisnosti i nikada više nije posegnuo za alkoholom. Od tada do nas, dakle u posljednjih 40 godina, koristi svoju poziciju uglednog glumca kako bi relativno često u javnosti progovorio o Bogu i osobnoj potrazi za smislom života.