Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko primio je u utorak 3. studenoga vjerodajnice apostolskog nuncija u Bjelorusiji nadbiskupa Ante Jozića, zajedno s veleposlanicima još šest zemalja (Venezuele, Irana, Sjeverne Koreje, Sirije, Turske i Japana), prenosi IKA.

Svečanost je održana u Palači neovisnosti, a na tom primanju diplomata predsjednik je govorio o suradnji Bjelorusije sa svakom od zemalja.

Govoreći o Vatikanu, kako je preneseno iz Ureda bjeloruskoga predsjednika, Lukašenko je rekao da Bjelorusija i Vatikan imaju poseban odnos. „Na međunarodnoj sceni neprestano promičemo važne inicijative poput borbe protiv trgovine ljudima, borbe protiv nasilja nad djecom, zaštite tradicionalnih obiteljskih vrijednosti“, napomenuo je predsjednik Bjelorusije te istaknuo da u bilateralnoj suradnji posebno mjesto ima pitanje međuvjerskoga mira.

„Računamo na konsolidirajuću i konstruktivnu ulogu Katoličke Crkve u bjeloruskom društvu“, kazao je Lukašenko te potvrdio interes Bjelorusije za daljnjim produbljivanjem suradnje sa Svetom Stolicom.

To je u izjavi za Bjelorusku telegrafsku agenciju BelTA potvrdio i apostolsku nuncij Jozić. Odgovarajući na pitanje novinara kazao je da Bjelorusija i Vatikan nastavljaju rad na konkordatu. „Rad na sporazumu započeo je davno i nastavit će se“, rekao je nadbiskup Jozić i napomenuo da je otvoren za nastavak suradnje na različitim razinama između Vatikana i Bjelorusije. „Moj rad i moja prisutnost ovdje pridonijet će prvenstveno jačanju moralnih i duhovnih vrijednosti“, poručio je predstavnik Svete Stolice u Bjelorusiji hrvatski diplomat Jozić.

Podsjećamo, prošlih su mjeseci u Bjelorusiji održani masovni prosvjedi nakon kontroverznih predsjedničkih izbora provedenih početkom kolovoza na kojima je službeno pobijedio Aleksandar Lukašenko s 80% glasova, premda njegova protukandidatkinja, Sviatlana Tsikhanouskaya, tvrdi da je osvojila minimalno 60% glasova.

Strani promatrači izbore su nazvali “neslobodnima” i “nepoštenima”, a Europska unija objavila je kako ne priznaje izborni rezultat te da će nametnuti sankcije odgovornima za “nasilje, represiju i izbornu prijevaru”.

Tom prilikom zabranjen je povratak u zemlju čelnom čovjeku Katoličke Crkve u Bjelorusiji, nadbiskupu Minska Tadeuszu Kondrusiewiczu, koji je više puta kritizirao represiju vlasti nad prosvjednicima, a također je molio krunicu pred zatvorom u kojem su zatočeni i navodno mučeni prosvjednici.

Što se tiče djelovanja mons. Ante Jozića, u velikom intervjuu za IKA-u uoči preuzimanja sadašnje funkcije rekao je: “Trenutno znamo da je politička situacija u Bjelorusiji dosta nesigurna, nemirna, i da je potrebno i to rješavati. Katolička Crkva neće ulaziti u politiku, niti je moja zadaća govoriti o tome, to će svaki narod odlučiti za sebe, opredijeliti se za vlast koju želi, sadašnju ili neku drugu, mi se u to nećemo miješati. I nije dobro da Crkva ulazi u politiku i da se politički angažira za ili protiv jedne opcije. Zašto? Crkva mora biti otvorena prema svima, prema svim vjernicima. Ako Crkva, ili njihovi lideri, opredijele za jednu ili drugu osobu, onda dolazi do podjele vjernika. Jer, svi vjernici ne misle isto. Prema tome, mi smo pozvani svjedočiti evanđenje, Božju riječ, u narodu u kojem živimo i radimo. Biskupi u svojim biskupijama, svećenici u svojim župama. Čim se izdvojimo iz te svoje uloge, čim se opredijelimo za jednu ili drugu političku opciju, onda ćemo doći u stanje da ćemo se suprotstaviti drugim vjernicima unutar Crkve, koji tako ne misle i doći će do napetosti. Biskupi i svećenici moraju nadahnjivati svoje vjernike, podržavati u stavu Crkve, u skladu s evanđeljem, a ne u skladu s političkim strankama. Zato treba prepustiti političkim strankama neka se dogovore, da rade za dobro ljudi, za istinu, za pravdu, za one vrednote koje pomažu svakoj državi – napredak, rast i biti ekonomski neovisni. To će biti moj posao i u Bjelorusiji.”