Nekoliko dana nakon što su čelnom čovjeku Katoličke Crkve u Bjelorusiji, nadbiskupu Tadeuszu Kondrusiewiczu, bjeloruski graničari blokirali ulazak u zemlju, o svemu se oglasio i kontroverzni predsjednik Aleksandar Lukašenko.

U izjavi za tamošnju tiskovnu agenciju Beltu, Lukašenko je poručio: “Neću reći da imam sve informacije. Situacija se konstantno mijenja. Trenutno pažljivo nadgledamo sve koji ulaze i napuštaju zemlju.”

Bjeloruski predsjednik, kojeg zbog duge i autoritativne vladavine nazivaju i “posljednjim europskim diktatorom”, poručio je kako je nadbiskup Minska i Mahiloŭa iznenada otišao na konzultacije u glavni grad Poljske, Varšavu, gdje je dobio određene instrukcije. Na povratku u Bjelorusiju došao je na listu zabranjenih osoba što je, prenosi tamošnja službena tiskovna agencija, “često u Bjelorusiji i Rusiji”.

“On nije jedini, samo je poznatiji”, istaknuo je Lukašenko, dodavši kako postoje informacije da prelat ima više od jednog državljanstva.

“Proučavamo cijeli slučaj. Ne tvrdim da je tako već želimo ispitati sve. Ako je sve u skladu sa zakonom, tako ćemo se i ponijeti.”

Nadbiskup Kondrusiewicz, koji je inače rođen u poljskoj obitelji, sinoć je za Catholic News Agency izjavio da je blokiranje njegovog ulaska u zemlju “apsolutno neshvatljivo” te “nerazumno i protuzakonski”. Također je negirao predsjednikove tvrdnje o mjestu i razlogu posjeta Poljskoj.

“Danas sam optužen da sam od Varšave primio neke instrukcije, ali ja uopće nisam posjetio Varšavu”, izjavio je, istaknuvši da je zapravo boravio na istoku zemlje, na Prvoj pričesti svog rođaka. Nadbiskup se trenutno nalazi u gradu Białystoku, na poljsko-bjeloruskoj granici.

Kako javlja CNA, prenoseći izjavu pomoćnog biskupa Yuryja Kasabutskog, također je netočno da Kondrusiewicz ima i drugo državljanstvo.

“Nadbiskup ima samo jedno državljanstvo – bjelorusko, te se, prema zakonu, ni na koji način ne može uskratiti njegovo pravo na ulazak u zemlju”, istaknuo je Kasabutski.

Inače cijeli slučaj odvio se nakon što je čelni čovjek crkve u Bjelorusiji više puta kritizirao represiju tamošnjih vlasti nad prosvjednicima protiv predsjednika Lukašenka, kojeg optužuju za izbornu prijevaru. Nedavno je tako oštro prosvjedovao nakon što je interventna policija blokirala ulaz u crkvu svetog Šimuna i Helene u centru Minska. Prema medijskim izvješćima, nekoliko desetaka prosvjednika pokušalo se sakriti u crkvi nakon što je policija raspršila okupljeno mnoštvo na obližnjem Trgu nezavisnosti.

Ranije je prelat također molio krunicu pred zatvorom u kojem su zatočeni i navodno mučeni prosvjednici.

Bjeloruski je predsjednik u izjavi za Beltu kritizirao Kondrusiewicza, istaknuvši da “nije važno je li on vodeći katolik, vodeći pravoslavac ili vodeći musliman” već da je “važno da živi po zakonu”.

“Ako miješate crkvu i politiku te pozivate vjernike, katolike, koji su divni ljudi, za to postoji dvostruka odgovornost.”

“Nismo zatvorili crkve čak i ako su bile uključene u antipredsjedničku i antidržavnu propagandu. Nismo ih zatvorili, dapače, pokušavamo ih poduprijeti i štititi”, poručio je Lukašenko, nazvavši informacije da policija nije puštala ljude u crkvu lažnim vijestima. Prema njegovom tumačenju, interventna policija čuvala je molitelje od skupine prosvjednika.

Dodajmo kako su prosvjedi u Bjelorusiji počeli nakon kontroverznih predsjedničkih izbora provedenih početkom kolovoza na kojima je službeno pobijedio Aleksandar Lukašenko s 80% glasova, premda njegova protukandidatkinja, Sviatlana Tsikhanouskaya, tvrdi da je osvojila minimalno 60% glasova.

Strani promatrači izbore su nazvali “neslobodnima” i “nepoštenima”, a Europska unija objavila je kako ne priznaje izborni rezultat te da će nametnuti sankcije odgovornima za “nasilje, represiju i izbornu prijevaru”.