Nadbiskup Minska Tadeusz Kondrusiewicz molio je jučer kraj bjeloruskog zatvora u kojemu su pritvoreni prosvjednici koji su ovih dana sudjelovali u demonstracijama protiv predsjednika Lukašenka, prenosi CNA.

S krunicom u rukama nadbiskup Kondrusiewicz je oko 3 sata poslijepodne hodao ulicom koja prolazi kraj zatvora, stoji na web stranici Crkve u Bjelorusiji. Dodaje se i da je nakon molitve nadbiskup razgovarao s prosvjednicima koji su ranije bili pritvoreni, a sada su na slobodi.

Sam zatvor postao je mjesto prosvjeda nakon što je policija proteklih dana uhitila oko 6700 demonstranata. Mnogi od njih pušteni su 13. kolovoza, a među njima je bilo onih koji su optužili policiju za mučenje.

Nadbiskup Kondrusiewicz pozvao je bjeloruske vlasti da omoguće svećenicima posjete pritvorenim prosvjednicima, te tražio od ministra unutarnjih poslova da ih pusti na slobodu. Nakon jučerašnje molitve i samom je nadbiskupu zabranjen ulazak u zatvor.

Crkva u Bjelorusiji već je ranije bila glasna u prozivci vlasti koja vrši represiju nad vlastitim stanovništvom nakon posljednjih predsjedničkih izbora. Kondrusiewicz je u otvorenom pismu Lukašenku poručio kako su „nečovječna uhićenja i okrutno postupanje prema ljudima koji su se okupili na mirnim prosvjedima teški grijeh”, te kako je sloboda u zemlji ugrožena.

Europska unija objavila je kako ne priznaje rezultate izbora u Bjelorusiji te da će nametnuti sankcije pojedincima odgovornim za “nasilje, represiju i izbornu prijevaru”.

U svome nagovoru nakon Angelusa prošle nedjelje, papa Franjo je rekao kako prati situaciji u Bjelorusiji te moli za njezin mir.

“U mislima mi je i draga Bjelorusija. Pažljivo pratim situaciju nakon izbora u ovoj zemlji i pozivam na dijalog, odbacivanje nasilja i poštivanje pravde i zakona. Povjeravam sve Bjeloruse zaštiti Gospe, Kraljice mira”, rekao je Sveti Otac u nedjelju 16. kolovoza.