Ne događa se često da se tijelo blaženika nalazi na vašem lokalnom groblju. To će uskoro očekuje stanovnike malog američkog mjesta Ellis u državi Wisconsin gdje je pokopan mučenik James Miller, kojega bi Katolička Crkva ove godine trebala beatificirati.

Njegova sestra Louise Shafranski je od budućeg blaženika bila mlađa 12 godina pa priznaje kako nema mnogo sjećanja na svojeg starijeg brata jer je on brzo otišao za svećenika. Međutim, kaže kako je bila duboko dirnuta vjernicima iz Gvatemale koji štuju život i djelo ovog katoličkog mučenika. Prisjetila se kako je u Gvatemali susrela čovjeka koji ju je htio dotaknuti kako bi „osjetio povezanost s mučenikom Millerom“.

James Miller je rođen 21. rujna 1944. godine. Bio je rođen prije termina, pa je njegova porođajna težina bila tek nešto više od 1,5 kilograma te je unatoč lošim prognozama uspio preživjeti. Naposljetku je narastao u muškarca od 182 centimetra.

Zvali su ga brat Popravi to, ali njegovo redovničko ime bilo je brat Leon. On je prvi američki član Kršćanskog bratstva De La Salle koji će biti proglašen mučenikom, donosi Aleteia. Pravim imenom James Miller, redovničkoj se zajednici pridružio zbog ljubavi prema siromašnima. Mučeničku smrt pretrpio je 1982. godine kada su ga u Gvatemali upucala tri maskirana muškarca.

Kao dječak je redovito odlazio u malu drvenu crkvu svetog Martina koja se nalazila blizu obiteljske farme. Slobodno vrijeme je provodio u igri na otvorenom. Još kao dječak razvio je ljubav prema popravljanju uništenih stvari. Farma njegove obitelji danas se nalazi na području župe koju vodi velečasni Greg Michaud. On je, kako prenosi Aleteia, Jamesa Millera na svetoj misi, koja se slavila 13. veljače povodom 37. obljetnice njegova mučeništva, nazvao primjerom svetosti.

Župnik je spomenuo kako se Miller kao dječak volio „igrati“ svećenika koji slavi misu. Kao školarac je bio zadužen za brigu o kokošima na farmi. Njegov brat je posvjedočio kako je dječak jednoga dana molio Gospodina da ne dozvoli kokoški da ugine. Jednom prilikom se nakon ispovijedi vraćao kući. Na cesti se sjetio da nije izmolio pokoru, pa je kleknuo na pod i na sred puta izmolio pokoru.

James Miller je ubijen u rano jutro 13. veljače 1981. dok je popravljao zid na školskoj zgradi u Gvatemali. Njegovo je ubojstvo vidjelo nekoliko djece koja su se u tom trenutku zatekla uz školski prozor. Nitko nije optužen za njegovo ubojstvo. Inače, papa Franjo je u studenom prošle godine proglasio dekret o njegovu mučeništvu, a njegova beatifikacija se očekuje ove godine u Gvatemali.

U nastavku donosimo video o budućem blaženiku na engleskom jeziku.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net