Zvali su ga brat Popravi to, ali njegovo redovničko ime bilo je brat Leon. On je prvi američki član Kršćanskog bratstva De La Salle koji će biti proglašen mučenikom, donosi Aleteia. Pravim imenom James Miller, redovničkoj se zajednici pridružio zbog ljubavi prema siromašnima. Mučeničku smrt pretrpio je 1982. godine kada su ga u Guatemali upucala tri maskirana muškarca. Papa Franjo je ovoga tjedna proglasio dekret o njegovom mučeništvu i od sada će ga Crkva častiti kao blaženika.

Miller je rođen 1944. godine u mjestu Stevens Pont, u američkoj državi Wisconsin. Bio je rođen prije termina, pa je njegova porođajna težina bila tek nešto više od 1,5 kilograma te je unatoč lošim prognozama uspio preživjeti. Naposljetku je narastao u muškarca od 182 centimetra.

James je pohađao školu Pacelli, koju je vodilo Kršćansko bratstvo De La Salle, nakon toga je diplomirao na Sveučilištu Winona u Minnesoti, koje je također vodilo isto bratstvo. Naposljetku se odlučio za redovnički život i obukao habit. Njegova prva služba bila je u srednjoj školi Cretin gdje je predavao španjolski jezik i vjeronauk. Istovremeno je bio nogometni trener i bavio se održavanjem zgrade, zbog čega su ga zvali brat Popravi to. Godine 1969. bio je poslan u Nikaragvu kako bi vodio školu s 300 učenika koja se pod njegovim vodstvom uskoro pretvorila u respektabilnu ustanova s 800 učenika.

Godine 1979. počela je Sandinistička revolucija i dobio je naredbu da napusti Nikaragvu. Naime, njegovi nadređeni su bili svjesni kako je postao metom revolucionara. Međutim, on je inzistirao na ostanku. Kada su njegovi nadređeni doznali da se njegovo ime nalazi na smrtnoj listi, brat James se morao vratiti u SAD.

Međutim, kako je obećao svojim vjernicima u Nikaragvi da ih neće napustiti, neprestano je svoje nadređene molio da mu odobre povratak, ali je umjesto u Nikaragvu, poslan u Gvatemalu. Počeo je raditi kao učitelj, ali je i tamo postao meta provladinih vojnih postrojbi. Ubijen je u rano jutro 13. veljače 1981. dok je popravljao zid na školskoj zgradi. Njegovo je ubojstvo vidjelo nekoliko djece koja su se u tom trenutku zatekla uz školski prozor. Nitko nije optužen za njegovo ubojstvo.

Očekuje se kako će ga papa Franjo tijekom 2019. godine službeno proglasiti blaženim.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net