Nakon što je prije nekoliko dana guverner američke savezne države New York Andrew Cuomo, političar koji se deklarira kao katolik, potpisao zastrašujući zakon kojim se legalizira abortus sve do devetog mjeseca trudnoće, te izvršenje abortusa omogućava i osobama koje nisu liječnici, uslijedile su brojne reakcije diljem svijeta. Svoj glas podigli su i pravoslavni biskupi koji djeluju u Sjedinjenim Američkim Državama, objavivši Izjavu o svetosti života u kojoj su jasno osudili donošenje spomenutog zakona.

Premda „postoje rijetki, ali ozbiljni medicinski slučajevi u kojima majka i dijete mogu trebati izvanredne liječničke postupke“, za biskupe nema dvojbe kako život započinje u trenutku začeća, te kako od toga trenutka zaslužuje biti zaštićen. Bilo kakvo upletanje u njegov životni razvoj predstavljalo bi povredu svetosti života.

„Zbor biskupa je ozbiljno zabrinut što je oduzimanje nevinog života pobačajem postalo prihvatljivo kulturno pravilo. Ova pojava – koja sve više počinje prevladavati u našem suvremenom društvu – pogoršana je posljednjim zakonom koji je proglasio Senat države New York. Zbor kanonskih pravoslavnih biskupa SAD-a kategorički odbacuje ovakav štetan korak kojim, u nekim neopravdanim okolnostima, omogućava pobačaj, čak i u trećem tromjesečju trudnoće“, navodi se u Izjavi.

Biskupi su podsjetili vjernike kako je u izazovima suvremenoga svijeta Krist jedini svjetionik nade, te izrazili spremnost Crkve da ženama koje razmišljaju o pobačaju pomogne odabrati drugačiji put i olakša im bilo duhovni bilo fizički teret.

„Crkva je Majka koja ljubi, razumije, hrani, moli i štiti ljudski život!“ poručili su američki pravoslavni biskupi.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net