Istraživanje koje je nedavno proveo Wall Street Journal (WSJ) pokazalo je kako Google manipulira algoritmima svoje internetske tražilice kako bi ljude preusmjerio prema određenim stranicama, uključujući najvećeg američkog pružatelja pobačaja: Planned Parenthood.

Prema pisanju Daily Wirea, novinari WSJ-a su, između ostaloga, utvrdili da kada se u tražilicu upiše riječ “pobačaj” Planned Parenthood se pojavljuje na Googleu znatno češće nego na ostalim tražilicama.

U srpnju i kolovozu ove godine WSJ-ov novinar je upisao riječ “pobačaj” u Google, Bing, DuckDuckGo i neke druge tražilice. Rezultat je bio da se na prvoj stranici Googleove tražilice pokazalo čak 39 posto web stranica u vlasništvu Planned Parenthooda, dok je na DuckDuckGou njihovih stranica bilo 16 posto, a na Bingu 14 posto.

“S vremenom je Google sve više preuređivao i prilagođavao rezultate pretrage u mnogo većoj mjeri nego što su to tvrtka i njezini rukovoditelji bili spremni priznati”, stoji u tekstu WSJ-a. “Te su radnje često došle kao odgovor na pritiske iz poslovnih i drugih interesnih skupina te vlada diljem svijeta.”

Ovi pokazatelji su posebno zabrinjavajući jer je prema WSJ-u Google trenutno najposjećenija web stranica na svijetu, te premašuje 90 posto tržišnog udjela svih tražilica.

Iz Googlea opovrgavaju teze o pristranosti njihove tražilice tvrdeći kako su “algoritmi objektivni i u bitnome autonomni, neometani ljudskom pristranošću ili poslovnim interesima”.

“Mi danas činimo ono što smo oduvijek činili: pružamo relevantne rezultate iz najpovjerljivijih dostupnih izvora”, rekla je Lara Levin u pokušaju da ospori WSJ-ovo istraživanje.

No čini se kako je pravo pitanje tko određuje povjerljivost izvora. Tako je primjerice film ‘Neplanirano‘ u Googleovim rezultatima bio označen kao ‘propaganda’. Oznaka je kasnije uklonjena, a Google je istaknuo kako je bila riječ o pogrešci.

Prema pisanju LifeNewsa, u svibnju ove godine određene preinake su napravljene i u pravilima oglašavanja na Googleu koje idu na ruku pružateljima pobačaja. Naime, od svibnja je Google uveo pravilo da oglašivači čije su reklame vezane uz pobačaj moraju naznačiti pružaju li pobačaj ili ne. Na ovaj način informativni centri koji ženama omogućuju da saznaju više o pobačaju, a neke možda i odvrate od njega, našli su se u nepovoljnijem oglašavačkom položaju od organizacija poput Planned Parenthooda.

Nažalost, Google nije jedini koji vrši određene prilagodbe koje idu na ruku promicateljima pobačaja. U kolovozu ove godine Facebook je označio jednu od najutjecajnijih pro-life organizacija, Live Action, kao širitelja lažnih vijesti zbog članka u kojem su tvrdili da pobačaj nikada nije medicinski opravdan.

Ivo Džeba | Bitno.net