Katolički biskupi u SAD-u reagirali su na današnje izvješće o bivšem američkom kardinalu Theodoru McCarricku koje je Vatikan objavio danas u 14 sati, piše CNA.

Predsjednik Američke biskupske konferencije Jose Gomez pozdravio je izvješće te istovremeno naglasio kako bi novi detalji o McCarrickovoj karijeri u Crkvi mogli biti bolni za američke katolike, posebice za žrtve zlostavljanja. „Ovo je još jedno tragično poglavlje u dugoj borbi Crkve u suočavanju sa zločinima seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva“, naglasio je Gomez.

„Upućujem najdublju ispriku svim McCarrickovim žrtvama i njihovim obiteljima te svim preživjelim žrtvama seksualnog nasilja od strane svećenstva. Znajte da smo se moja braća biskupi i ja obvezali činiti sve što je u našoj moći kako bismo vam pomogli da krenete naprijed i osigurali da nitko više ne doživi ono što ste vi bili prisiljeni trpjeti“, naglasio je Gomez.

Novoimenovani kardinal i nadbiskup Washingtona, Wilton Gregory, današnje izvješće je nazvao „važnim, teškim i potrebnim“. „Iako sam ovaj dokument, kao i vi, dobio tek sada i nisam ga imao priliku pažljivo pročitati, vodeći se jednostavnom činjenicom da je ova istraga morala biti provedena i ovo izvješće se moralo napisati, moje srce je ranjeno zbog svih koji će biti šokirani, ražalošćeni, sablažnjeni i ljuti zbog otkrića“, poručio je kardinal Gregory.

Objava izvješća je, nastavlja, bila nužda kako bi moglo započeti istinsko i iskupiteljsko ozdravljenje, kako za one koji su povrijeđeni zlostavljanjima, tako i za cijelu Crkvu. Naposljetku je poručio kako će sljedeći komentar dati tek kada prouči cjelokupan dokument. „Ovaj izvještaj zahtjeva molitveno i temeljito promišljanje“, dodao je.

Nadbiskupija Newark, gdje je McCarrick 15 godina služio kao nadbiskup, objavila je izjavu kardinala Josepha Tobina koji je objavljivanje izvještaja nazvao „bez presedana i značajnim“. „Pozdravljamo vodstvo pape Franje i Svete Stolice u nastojanju da donesu kolektivno izlječenje žrtvama Theodorea McCarricka, ali i sve one koji su patili zbog seksualnog zlostavljanja svećenstva, dok pokušavamo vratiti pravdu katoličkoj zajednici koja je teško ranjena seksualnim zlostavljanjem, zlouporabom moći i pogrešnim postupanjem s optužbama“, rekao je Tobin.

„Neuspjesi pojedinih čelnika Katoličke Crkve su, osim samih žrtava, ranili i mnoge druge, poput njihovih obitelji, voljenih te vjernika. Važno je prepoznati da je Crkva napredovala u odgovoru na zlostavljanje svećenstva, provodeći i mijenjajući programe kako bi zaštitila vjernike, posebno najugroženije među nama“, dodao je Tobin.

Kardinal Timothy Dolan iz nadbiskupije New York, u kojoj je McCarrick zaređen za svećenika i biskupa, odao je počast žrtvama zlostavljanja koji su se uključili u proces istrage. Inače, upravo nadbiskupija New York je 2018. godine provela istragu o McCarricku. „Dopustite mi da za početak još jednom izrazim svoju iskrenu i duboku žalost zbog svih koji su pretrpjeli seksualno zlostavljanje te članova njihovih obitelji koji su također trpjeli zbog ovih grijeha i zločina“.

„Moramo odati ogromnu zaslugu onim žrtvama koji su se 2018. godine u ovoj biskupiji hrabro javili i iznijeli početne optužbe. Vjerovali ste nam na riječ da vam želimo pomoći i tako ste nam pomogli da se ovo pitanje razotkrije i dokaže da će svatko tko je zlostavljao maloljetnike, pa čak i kardinal, biti kažnjen“, rekao je Dolan. Današnje izvješće iz Vatikana je nazvao „nužnim korakom“ u razumijevanju McCarrickova napredovanja u Crkvenom životu.

Podsjetimo, McCarrick je za svećenika zaređen 1958. godine, a za pomoćnog biskupa u New Yorku 1977. godine. Četiri godine poslije imenovan je biskupom Metuchena (New jersey), a 1986. godine nadbiskupom Newarka. Godine 2001. imenovan je za nadbiskupa Washingtona. Kardinalom je imenovan 2001. godine, ali je 2018. godine odstupio iz Kardinalskog zbora. Papa Franjo je prije toga naredio njegovu suspenziju od obavljanja svih javnih službi.