Američki biskupi u srijedu su na jesenskom zasjedanju usvojili dokument o euharistiji, no u njemu nema smjernica za pričešćivanje katoličkih političara koji podržavaju pobačaj.

Epilog je to višemjesečne žestoke debate zbog koje je u jednom trenutku intervenirala i sama Sveta Stolica, preciznije Kongregacija za nauk vjere.

Prema prvotnoj ideji, dokument koji je nazvan “Misterij Euharistije u životu Crkve” trebao je sadržavati dio o “euharistijskoj koherentnosti”, što je izazvalo žestoke prijepore unutar američkog episkopata, ali i negativne reakcije političara iz Demokratske stranke.

Tema pričešćivanja katoličkih političara koji glasaju za zakone protivne katoličkom nauku već je desetljećima prisutna u američkoj javnosti, a ponovno se u fokus vratila nakon što je demokrat Joe Biden izabran za američkog predsjednika.

Premda se deklarira katolikom, Bidenovi stavovi po brojnim pitanjima odstupaju od onih Katoličke Crkve. Tako je prije nekoliko mjeseci izjavio kako ne vjeruje da život počinje začećem, a njegova je administracija podigla i tužbu protiv savezne države Teksas zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje pobačaj nakon što se ultrazvukom ustanove otkucaji srca djeteta. Također, dok je u mandatu Baracka Obame služio kao potpredsjednik SAD-a, Biden je ‘vjenčao’ istospolni par. Slični primjeri nisu rijetkost među vodećim političarima iz redova Demokratske stranke.

U lipnju ove godine Američka biskupska konferencija podržala je sastavljanje nacrta dokumenta o Euharistiji sa 168 glasova “za” naspram 55 “protiv”. Kako javlja Catholic News Agency, ta se razlika poprilično povećala uoči današnjeg glasanja te je dokument bez spornih dijelova prihvaćen s čak 222 glasa “za” te samo osam “protiv” uz tri odsutna. Inače, isti portal već je početkom studenog otkrio kako se u tekstu neće eksplicitno spominjati pitanje pričešćivanja političara, već da je naglasak stavljen na ulogu euharistije u evangelizaciji.

Konačna verzija teksta od 30 stranica podijeljena je na dva dijela. U prvom, naslovljenom “Dar”, govori se euharistiji kao daru koji nam je dan Kristovim utjelovljenjem, smrću i uskrsnućem. Drugi dio pod nazivom “Naš odgovor”, fokusira se na zahvalnost za dar euharistije, ulogu koju imaju laici s obzirom na primanje pričesti te važnost euharistije u obraćenju.