Biskup Las Crucesa u Novom Meksiku ukinuo je zabranu javnog slavljenja svetih misa te istovremeno svećenicima izdao smjernice za podjelu svete pričesti. Poručio im je kako mogu nastaviti služiti mise ukoliko se pridržavaju sigurnosnih mjera, donosi CNA.„Mi svećenici smo pozvani od Krista i zaređeni kako bismo služili vjernicima ove biskupije i u teška vremena im donosili nadu i utjehu“, napisao je biskup Peter Baldacchino u pismu koje je objavio 15. travnja. Odluku je donio nekoliko dana nakon što je Vlada Novog Meksika zabranila okupljanja više od petero ljudi.

Baldacchino je prvi američki biskup koji je ukinuo zabranu javnog slavljenja svetih misa zbog pandemije koronavirusa. Također je odredio kako svećenici mogu nastaviti s vjenčanjima i sprovodima, ali u skladu s državnim propisima o socijalnom distanciranju. Dozvolio je da se za vrijeme pandemije vjenčanja održavaju izvan crkvi, ali isključivo na crkvenom posjedu.

Američke biskupije su zbog pandemije ukinule slavljenja javnih svetih misa, a mnoge od njih su svećenicima zabranile da ispovijedaju i dijele bolesnička pomazanja. Brojni svećenici su nakon toga pokušavali pronaći način kako da vjernicima donose sakramete, pa su osmislili tzv. drive thru ispovijedi i euharistijska klanjanja.

Biskup Baldacchino je u pismu izjavio kako opasnost od koronavirusa mora potaknuti nova promišljanja Crkve, ali i odgovore svećenika. „Premda je istina da moramo poduzeti sve razumne mjere opreza kako bismo smanjili širenje koronavirusa, našim ljudima istovremeno moramo ponuditi ono najvažnije. Protekli tjedni su otkrili mnoge nenamjerne posljedice naredbe o ostanku kod kuće“, napisao je u pismu.

Spomenuo je porast obiteljskog nasilja, ali porast broja onih ljudi koji od brojnih organizacija traže pomoć zbog suicidalnih misli. „Da pojednostavnim, usred financijske nesigurnosti, straha za zdravlje, tjeskoba i zatočenosti u svojim kućama, našim ljudima je definitivno potrebna riječ nade“, objašnjava američki biskup.

„Kao svećenici smo pozvani ljudima donositi Riječ života i sakramente koji daruju život. Prijenos svetih misa pokušao je premostiti taj jaz, ali sve više sam uvjeren kako to nije bilo dovoljno”, istaknuo je Baldacchino.

Kako bi udovoljio državnim direktivama, biskup je svećenicima dozvolio služenje svetih misa u crkvenim zgradama u zajedništvu s najviše petero vjernika, što uključuje i samog svećenika, ali se pritom mora poštovati distanca od dva metra. Nadalje, nakon svete mise trebaju se dezinficirati klupe.

Biskup je svećenicima također odobrio služenje svetih misa na otvorenom. Posebno im je preporučio služenje svetih misa na parkiralištima kako bi župljani na njima sudjelovali iz sigurnosti svojih automobila. „Župe koje nemaju dovoljno parkirnih mjesta mogu slaviti liturgije na grobljima ili drugim otvorenim prostorima“, kaže biskup.

Svećenici za vrijeme podjele svete pričesti moraju imati masku za lice i rukavice. U pismu je svećenike potaknuo da se odazovu svima koji od njih traže sakrament svete ispovijedi ili bolesničko pomazanje. „Vjernici ne smiju biti lišeni ovih sakramenata, pogotovo kada im prijeti smrt.“

Inače, predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislaw Gadecki, poslao je otvoreno pismo poljskom premijeru tražeći promjene kriterija za broj vjernika koji mogu sudjelovati na svetim misama. U ovom trenutku u Poljskoj na svetoj misi može sudjelovati najviše petero vjernika.

Nadbiskup Gadecki traži da se poveća broj vjernika na način da u devet četvornih metara može biti po jedna osoba te da se uz odgovarajuće mjere sigurnosti tijekom svete mise vjernici mogu okupljati ispred crkve.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net