Blokatori puberteta koje uzimaju tisuće djece u SAD-u i Engleskoj u želji da ‘prijeđu’ iz jednog spola u drugi imaju niz štetnih nus pojava, uključujući smrt, objavila je Američke agencije za hranu i lijekove.

Ti preparati, koji se ponekad nazivaju i “kemijski kastratori” jer ih se koristi pri tretiranju pedofila i silovatelja, sve se češće koriste na djeci već od 10 godina koja su “nesigurna” po pitanju svojeg “roda”, upozorava Catholic News Register.

Iako je praksu uzimanja blokatora puberteta nedavno podržala Američka akademija pedijatara, Američka agencija za hranu i lijekove odbila ih je licencirati za korištenje u svrhu “promjene spola” zbog nedostatka dokaza o njihovom djelovanju.

Prema podacima Agencije, od 2013. do 2019. više od 41 000 osoba koji koriste blokatore hormona u svrhu tretiranja raka prostate i bolova u maternici pretrpjeli su štetne učinke njihove uporabe, uključujući 6370 smrtnih slučajeva.

Blokatori koji smanjuju razinu testosterona i estrogena u tijelu, povezani su s po život opasnim krvnim ugrušcima, te drugim zdravstvenim tegobama uključujući slabljene kostiju te bolove u zglobovima.

Kalifornijski endokrinolog Michael Laidlaw, za NCR je izjavio kako ti blokatori “kod djece koja su prije uzimanja bila hormonalno zdrava izazivaju poznate bolesti”. Blokatori puberteta utječu na normalne signale između mozga i spolnih organa, stvarajući stanje bolesti, koje se u drugim slučajevima liječi, a ne potiče, upozorio je Laidlaw.

Također, istraživanje Bostonske bolnice za djecu došlo je do zaključka kako uzimanje blokatora ima puno dugoročniji učinak nego što se dosad mislilo. Iako se reklamira da učinci prestaju 3 – 6 mjeseci nakon prekida uzimanja, u stvarnosti “većina konzumenata prijavljuje dugoročne nus pojave”.

Dr. Laidlaw zbog toga blokatore hormona smatra “neprovjerenima” i “nesigurnima” za adolescente. Za njega su to “blokatori razvoja” budući da njihovo djelovanje blokira normalan razvoj mozga, kao i brojne druge tjelesne funkcije.

“Razvoj je snažno zaustavljen”, rekao je Laidlaw. “Ako ih uzimate dugoročno, završit ćete kao odrasla osoba s dječjim spolnim organima. Ako se počnu uzimati u vrlo ranoj fazi, neće moći razvijati spermu”, dodao je, naglasivši kako je jedan od mogućih ishoda za one koji uzimaju takve lijekove neplodnost.

“Pubertet je vrijeme ogromnog rasta, ali ne samo spolnih žlijezda”, rekao je Laidlaw te objasnio kako se tada događa i razvoj kostiju koje se “produljuju i jačaju”.

“Učinak lijekova na gustoću kostiju je dobro dokumentiran. Nakon dvije godine uzimanja blokatora puberteta, gustoća kostiju djevojaka je među najnižih 3%.”

Iako je prema smjernicama za liječnike potrebno utvrditi stanje mentalnog zdravlja djece kojoj se želi prepisati uzimanje blokatora hormona, sociolog s Oxforda, Michael Biggs, došao je do podatka da gotovo trećina djece koju se njima tretira u Britaniji imaju poremećaj iz spektra autizma.

Budući da je pubertet razdoblje velikih promjena u mozgu, nije pretjerano iznenađujuće da blokatori puberteta prema nekim istraživanjima smanjuju IQ.

Jedna studija iz 2016. godine pokazala je da djevojčice koje uzimaju blokatore imaju 8 bodova niži rezultat IQ testova u odnosu na djevojčice koje ne ih ne uzimaju, dok je kod dječaka zabilježen pad od 7 bodova.

“Zagovaratelji blokatora tvrde da su učinci povratni, ali zapravo ne znamo što će se dogoditi u svim slučajevima”, upozorava Laidlaw.

Unatoč znanstvenim dokazima koji pozivaju na veliki oprez po pitanju uzimanja kastracijskih sredstava, čini se da se upozoravanje na tu činjenicu gura u sferu politički nekorektnog govora.

Laidlaw je rekao kako je kao endokrinolog prošlog srpnja na Twitteru objavio tekst o štetnosti blokatora puberteta, ali je Twitter obrisao njegovu objavu te mu zabranio objavljivanje na platformi do daljnjega.

Uz to, Sjeverna Karolina prošlog je mjeseca postala 18 saveza država koja je zabranila korištenje državnih sredstava za terapije koje za cilj imaju pomoći djeci da prihvate svoj spol te da ga ne pokušavaju ‘mijenjati’ putem blokatora hormona i operacija.

Stav Katoličke Crkve prema ‘promjeni spola’ više je nego jasno negativan ne samo zbog navedenih rizika po ljudsko zdravlje, nego i zbog toga što je riječ o protunaravnom djelovanju.

Osvrćući se na tu temu, papa Franjo je, citirajući Benedikta XVI u svojoj enciklici Laudato Si napisao kako “čovjek nije samo sloboda koja se stvara od sebe. Čovjek ne stvara samoga sebe. On je duh i volja, ali i priroda”.

“Potrebno je cijeniti vlastito tijelo u svojoj ženskosti i muškosti kako bismo se mogli prepoznati u susretu s nekim tko je drukčiji. Na taj način moguće je s radošću prihvatiti specifičan dar drugog muškarca ili druge žene, djelo Boga Stvoritelja, i uzajamno se obogaćivati”, dodao je papa Franjo.

Ivo Džeba | Bitno.net