Nakon što je u javnost procurio nacrt odluke američkog Vrhovnog suda o ukidanju ustavne zaštite pobačaja u SAD-u, aktivisti i borci za pobačaj pozvali su na prosvjede u katoličkim crkvama i ometanja i prekide nedjeljnih misnih slavlja.

Poziv je objavljen na Twitter profilu @RuthSentUs, nazvanog prema imenu pokojne sutkinje Ruth Bader Ginsburg, a u tvitu je prikazan video na kojemu aktivisti provjeduju hodajući katoličkom crkvom i uzvikujući različite slogane.

“Bez obzira jeste li ‘pro-choice katolik’, bivši katolik, pripadnik druge ili nijedne vjere, priznajte da je šest ekstremnih katolika odlučilo srušiti Roe. Dignite se protiv toga u svojoj mjesnoj katoličkoj crkvi u nedjelju 8. svibnja.”

Američki mediji podsjećaju kako planirani prekidi misnih slavlja dolaze upravo u vrijeme kada je broj napada na katoličke crkve u porastu. Prema izvješću Američke biskupske konferencije od 2020. godine dogodilo se 129 incidenata podmetanja požara, vandalizma i oštećivanja crkava u 35 saveznih država.

Katoličke crkve diljem SAD-a pripremaju se za moguće prosvjede tijekom misnih slavlja. Biskup Pittsburgha mons. David Zubik pozvao je svećenike na pripremu sigurnosnih mjera, te preporučio da redari budu spremni fotografirati aktiviste i registarske oznake njihovih vozila, piše Pittsburgh Post-Gazette.

“Svjesni smo da borci za pobačaj prijete ometanjem svetih misa ovoga vikenda za Majčin dan. Župe u pittsburškoj biskupiji imaju sigurnosne planove i oni će biti na snazi ovoga vikenda, kao i svakog vikenda”, kazala je glasnogovornica biskupije, a biskup Zubik poručio je svećenicima, vjernicima i redarima da učine sve kako bi se izbjegle moguće konfrontacije.

Crkve u New Yorku također povećavaju sigurnosne mjere u pripremi za moguće demonstracije ove nedjelje, dok iz Denvera stiže vijest kako su prosvjednici ovoga tjedna išarali crkvu Presvetog Srca Marijina natpisom “Moje tijelo, moj izbor”, te kako su druge župe u pripravnosti. Osim toga, prozori su na crkvu su razbijeni, a skulpture išarane različitim neprimjerenim porukama.

Foto: Denverska nadbiskupija

Podsjećamo, Američki Vrhovni sud sprema se ukinuti odluku u slučaju Roe protiv Wadea kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u svim saveznim državama. Vijest je prenio Politico pozivajući se na nacrt dokumenta kojega je navodno sastavio ustavni sudac Samuel A. Alito, te koji bi trebao imati podršku većine u Vrhovnom sudu. Sudac američkog Vrhovnog suda John G. Roberts potvrdio je autentičnost nacrta odluke o ukidanju zaštite prava na pobačaj na ustavnoj razini u SAD-u.

U tekstu nacrta istaknuto je i kako Ustav SAD-a „ne spominje pobačaj“ te da „takvo pravo nije implicitno zaštićeno nikakvom ustavnom zaštitom“.

Odluka suda kojom bi se mogla ukinuti ustavna zaštita prava na pobačaj tiče se slučaja savezne države Mississippi koja je 2018. godine donijela zakon o zabrani pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće. Kako je zakon zbog odluke Roe protiv Wade pao na saveznom sudu, Mississippi je odlučio osporiti ovu odluku na Vrhovnom sudu čija se odluka čeka.