U nedjelju, 14. travnja, rijeka ljudi preplavila je ulice Varšave povodom Nacionalnog hoda za život čiji je cilj obrana nerođenih u trenutku kada poljski parlament razmatra zakon vezan za legalizaciju pobačaja, prenosi CNA.

Pod motom “Živjela Poljska” događaj je organizirala Fundacja św. Benedikta (Zaklada sv. Benedikta), a sponzorirala ga je, među ostalima, Poljska biskupska konferencija. Prema riječima organizatora, na skupu se okupilo oko 50 000 ljudi.

Osim sponzorstva nad događajem, poljski su biskupi zamolili sve župe da na svim nedjeljnim misama mole za nerođene.

Na hodu su se mogli pročitati natpisi s porukama poput “Ubiti ili ne ubiti, to je izbor”, “Biram život”, “Zajedno za život” i “Voli ih oboje”.

Događaj su, između ostalih, prenosili Radio Marija u Poljskoj i EWTN Poljska, a najemotivniji trenutak je bio kada se preko razglasa pustio zvuk kucanja srca nerođenog djeteta.

Uoči hoda, predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Tadeusz Wojda, kazao je da je događaj “očitovanje poštovanja prema začetom životu, prihvaćanja toga života u ljubavi i izraz zahvalnosti roditeljima koji prihvaćaju poteškoće u odgoju djece, dajući im priliku za rast i razvoj.”

Dva dana prije hoda, 12. travnja, zastupnici u poljskom parlamentu glasovali su o četiri prijedloga novog zakona o pobačaju. Među prijedlozima odobrenim za raspravu je i onaj iz stranke premijera Donalda Tuska, koji bi dopustio pobačaj do 12 tjedana trudnoće. Međutim, ako bude usvojen, suočit će se s mogućim vetom  predsjednika Andrzeja Dude.