Vođe američkih liječničkih udruženjâ koja predstavljaju preko 30 000 liječnika, izjavili su kako nikada nije potrebno izvršiti kasni pobačaj kako bi se spasio život majke.

U pismu objavljenom u online časopisu Public Discourse kojeg potpisuju izvršni direktori Američkog udruženja pedijatara, Američke asocijacije pro-life opstetričara i ginekologa, i nekoliko drugih udruženja, istaknuto je kako su „medicinske činjenice važne“, te podsjetili kako “pobačaj ne liječi nijednu bolest”

“Trudnoća nije bolest, a namjerno ubijanje nerođenog djeteta pobačajem nije zdravstvena zaštita”, napisali su voditelji udruženja.

Kao jedan od dokaza svoje tvrdnje naveli su i podatak nacionalnog istraživanja u kojeg je bilo uključeno 1800 ginekologa, a koje je pokazalo da tek 14 posto njih izvodi pobačaj.

Vezano za pitanje kasnog pobačaja u slučajevima kada je život majke ugrožen, što je nedavno zakonski omogućeno u državi New York, poručili su kako je u drugoj polovici trudnoće u slučajevima životne ugroženosti majke „potreban hitni porođaj“, a ne pobačaj.

„Nakon dvadesetog tjedna od oplodnje, nije potrebno namjerno ubiti fetalno ljudsko biće kako bi se spasio ženin život. U slučajevima kada je majčin život ugrožen u drugoj polovici trudnoće, nema vremena za pobačaj, zato što je pobačaj proces koji obično traje dva do tri dana. Umjesto toga, u tim je situacijama potreban hitni porođaj i na prikladan ga način može izvršiti ženin liječnik“, stoji u pismu.

„Ženin život se može spasiti, i spašava se, porodom netaknutog novorođenčeta u bolnici gdje i majka i novorođenče mogu dobiti potrebnu skrb. Nema medicinskog razloga za namjernim ubijanjem fetalnog ljudskog bića nehumanom abortivnom procedurom, ili indukcijom fiziološke otopine koja spaljuje kožu ili feticidom s kasnijom indukcijom“, dodali su liječnici.

U posljednjem dijelu pisma naglasak je stavljen na zahtjev da zakoni jednako tretiraju svu živorođenu djecu. “Ne postoji znanstveno ili pravno opravdanje za razlikovanje između ljudskih bića rođenih nakon pokušaja pobačaja i ljudskih bića rođenih nakon željenog poroda“, napisali su.

Podsjetimo, prošli tjedan je američki Senat odbacio prijedlog zakona da se pruži ista razina „profesionalne vještine, brige i marljivosti kako bi se sačuvali život i zdravlje“ djece rođene nakon neuspjelog pobačaja kao i svoj ostaloj djeci.

Ivo Džeba | Bitno.net