Demokrati iz američkog Senata u ponedjeljak su odbacili zahtjev republikanaca da se glasuje o zakonu koji bi spriječio čedomorstvo i omogućio skrb za živorođenu djecu nakon neuspjelog pobačaja.

Predloženi zakon bi obvezao zdravstvene djelatnike da “pruže istu razinu profesionalne vještine, brige i marljivosti kako bi se sačuvali život i zdravlje djeteta” kao što bi on ili ona to učinili “za bilo koje živorođeno dijete u istoj gestacijskoj dobi”.

Kako bi navedeni tekst ušao u daljnju senatsku proceduru, bilo je potrebno 60 glasova, a dobio ih je 53, dok su 44 senatora bila protiv. Svi osim tri demokrata glasovali su protiv zakona za zaštitu živorođene djece, a među njima i Bernie Sanders, koji je najavio kandidaturu za iduće predsjedničke izbore.

Prema pisanju LifeNewsa, tijekom rasprave nekoliko je demokrata pokušalo zavesti Senat o sadržaju zakona, tvrdeći da je usmjeren protiv pobačaja, uvodeći u raspravu uobičajene tvrdnje da pro-life senatori pokušavaju uskratiti ženama pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Čuli smo govor za govorom, koji nisu imali ništa zajedničkog s ovim zakonom”, rekao je… “Potičem svoje kolege da zamisle dijete koje je već rođeno, koje je izvan utrobe i pokušava uhvatiti zrak. “Danas smo vidjeli ekstremizam agende industrije pobačaja u punom sjaju”, rekao je Carol Tobias, predsjednik pro-life udruge Pravo na život.

“Četrdeset i četiri člana američkog senata koji su glasovali protiv ovog zakona sada trebaju objasniti svojim biračima zašto smatraju da je pobačaj takvo apsolutno ‘pravo’ da štiti ono što je jednako čedomorstvu: svjesno uskraćivanje skrbi za živorođeno dijete koja bi mu spasila život.”

“Zahvaljujući upraviteljima New Yorka i Virginije, i 44 demokratska senatora, ekstremna agenda za pobačaj ogoljena je pred svima. Oni smatraju kako bi trebalo legalno ubijati nerođenu djecu bez ikakva razloga u bilo koje vrijeme, pa čak i u trenutku njihova rođenja ili nakon što su rođeni”, dodao je Tobias.

Predsjednica američke organizacije Studenti za život Kristan Hawkins je izjavila: “Tragedija je da zakon, iako je većina senatora glasovala za zaštitu beba rođenih za vrijeme pobačaja, nije prošao zbog nove matematike Kongresa. Oni senatori koji su glasovali protiv ovoga zakona, koji štiti ljudski život, trebat će dati neke odgovore kada se suoče sa svojim glasačima.”

Jeanne Mancini, predsjednica američkog Hoda za život, dodala je: “Senatori koji nisu podržali zakon o zaštiti djece koja su preživjela pobačaj trebali bi se preispitati imaju li ono što je potrebno za služenje ili ne. Ovaj zakon od liječnika zahtijeva da pomogne novorođenčetu koje se bori za život nakon neuspjelog pobačaja. Svatko tko nema osnovnu razinu ljudskog suosjećanja potrebnu za glasovanje za ovaj zakon, trebao bi brzo promijeniti posao.”

Inače, ovo je drugi put da su demokrati u Senatu blokirali zakon koji bi trebao spriječiti ubojstva tek rođene djece.

Ivo Džeba | Bitno.net