Foto: www.asianews.it

Komentirajući teško stanje sirijske djece u telefonskom razgovoru iz Damaska, nadbiskup Zenari je istaknuo da zbog sadašnjih prilika u Siriji najviše trpe upravo djeca. Zajedno sa svojim majkama, najslabiji su dio toga sukoba. Ovdje doista pred očima imamo tu stranicu Evanđelja: pokolj nevine dječice, kao i mnogobrojnih civila. Upravo to sada proživljava Sirija – napomenuo je nadbiskup.

Na novinarovu primjedbu da su sirijski građani pod dvostrukom prijetnjom; s jedne je strane terorizam takozvane Islamske države, a s druge pak građanski rat, nadbiskup je Zenari istaknuo da se terorizam, ta takozvana Islamska država, samo dodala na već teško stanje, i može se reći da je ona kap koja je prelila čašu. I to strašna kap! Poznata nam je okrutnost… – primijetio je nadbiskup te dodao da je ta čaša razaranja, smrti i strašne patnje već gotovo četiri godine puna. Terorizam pogađa, ali nastavlja pogađati i građanski rat čiji se kraj ne vidi.

Osim toga, nadbiskup je istaknuo i veliku bijedu, koju je nazvao bombom siromaštva, a koja je posljedica rata. Siromaštvo je sve veće, i posebno se osjeća ovih dana kada je počela zima. Mnogo je kućâ uništeno, vrata i prozori se ne mogu dobro zatvoriti, tako da mnoštvo ljudi, osim što su bez hrane i lijekova, sada trpe i zbog hladnoće. Ima ljudi koji su još uvijek pod kišom bombâ, topovskih granata i drugoga, njima je još gore; ali svi su pod utjecajem bombe općega siromaštva koje se stalno povećava – rekao je na kraju nadbiskup Zenari.

RV | Bitno.net