Ovo je toliko dobra vijest da smo je odlučili objaviti iako je stara tri godine. Otac Antony Sumich, inače član Svećeničkog bratstva svetog Petra, rođen u Novom Zelandu, slavio je u listopadu 2015. godine misu na vrhu Kilimandžara.

NaFacebooku je opisao svoje iskustvo: „Fotografija je nastala 30. listopada 2015. godine. Vrh Kilimandžara nalazi se na oko šest tisuća metara nadmorske visine. Nije potrebno niti govoriti kako sam nakon uspona, koji je trajao oko sedam i pol sati, jedva disao. Međutim, probleme s disanjem najviše sam osjećao zbog visinske razlike. Nosač mi je pomogao nositi misno ruho i stol koji sam koristio kao oltar.

Nakon mene misu je služio i otac Gregory Bartholomew. Mnogo smo se molili. Naši nosači su nam se pridružili na misi i u molitvi za lijepo vrijeme. Bog nam je uslišao molitve jer je temperatura ostala na pet stupnjeva Celzijevih. U dva sata, koliko smo se zadržali na vrhu, nije bilo vjetra. Na misi su sudjelovali i brojni vodiči iz Tanzanije koji su bili oduševljeni kada su ugledali našeg Gospodina na vrhu Afrike”, napisao je otac Sumich.

Inače, otac Antony Sumich je dijete hrvatskih iseljenika iz Podgore blizu Makarske koji je rođen 1964. godine na Novom Zelandu. Završio je fakultet u Aucklandu, a početkom devedesetih se preselio u Hrvatsku. Nakon Domovinskog rata je postao trener hrvatske ragbi reprezentacije i reprezentativac u kriketu. Ubrzo nakon rata Sumich se obratio, odnosno postao praktični vjernik.

Njegova majka mu je poslala Katekizam Katoličke Crkve u kojem mu je, kako kaže, „sve imalo smisla“. Počeo se redovito ispovijedati i otkrio snagu molitve. Nakon povratka na Novi Zeland postao je član Svećeničkog bratstva svetog Petra, a za svećenika je zaređen u studenom 2008. godine.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net