Na vrhu Verbumove top ljestvice najprodavanijih knjiga mjeseca listopada nalazi se knjiga Što je kršćanstvo, posljednja knjiga pape Benedikta XVI. i njegova svojevrsna duhovna oporuka, za koju je izričito želio da se objavi nakon njegove smrti. Radi se o toploj i iskrenoj knjizi prepunoj mudrosti i proizašloj iz srca ovoga velikog teologa i učitelja vjere. Vjeran Istini u ljubavi i s proročanskim uvidom u naše vrijeme, Benedikt XVI. upozorava na dominaciju pozitivističkoga razuma u službi tehnike i ekonomije kao i na radikalnu manipulaciju čovjekom u ime tolerancije, ističući da je jedina autentična protuteža svakomu obliku tiranije i netolerancije sâm Krist – i to Krist raspeti.

Drugo mjesto zauzima knjiga Brini se manje, moli se više. Riječ je o knjizi koja sadrži 180 kratkih i poticajnih meditativno molitvenih tekstova za žene za život bez tjeskobe prikladnih za sve životne situacije i poteškoće. Bilo da si zabrinuta zbog posla, obiteljskih i međuljudskih odnosa, financija, događanja u svijetu ili nečega drugog, ove će ti meditacije pomoći u otklanjanju tjeskobnih misli, učeći te pritom življenju u slobodi svemogućega Boga.

Treće mjesto donosi knjigu Riječi nade, sa 150 meditacija utjehe i ohrabrenja svetog Padra Pija, jednog od najpopularnijih svetaca modernoga doba. Ova jedinstvena knjiga meditacija omogućava da vam Padre Pio bude duhovni savjetnik i prijatelj koji vas tješi i ohrabruje. Riječi nade donose probrane i nadahnjujuće duhovne tekstove toga omiljenog sveca i mističara, raspoređene u 150 jednostavnih i kratkih meditacija koje ne zahtijevaju mnogo vremena, a donose veliku utjehu.

Četvrto mjesto zauzima molitvenik Izbavi nas od zla. U njemu se nalaze molitve koje je otac Gabriele Amorth, najpoznatiji egzorcist našeg doba, sam probrao i sastavio. Ovaj mali Amorthov molitvenik za obranu od zloga i od svakoga oblika zla sadrži provjerene molitve iz Svetoga pisma i tradicije Crkve, molitve za oslobođenje od zloduha i utjecaja zlih sila, za nutarnje ozdravljenje, molitve za ozdravljenje od tjelesnih bolesti i patnja, za blagoslov ili oslobođenje kuća, radnih mjesta i polja, molitve protiv uroka, za mir srca te odabrane litanije i zazive.

Na petom mjestu top ljestvice je knjiga Ispovijesti vatikanskoga egzorcista. Riječ je o zapisima legendarnoga svećenika i egzorcista o. Gabrielea Amortha koji je kao službeni egzorcist Papine rimske biskupije mnoge ljude oslobodio dugogodišnjega demonskog utjecaja. U ovim ispovijestima otac Amorth vodi nas u tajnoviti svijet dajući potresnu viziju svojih svakodnevnih borba s đavlom, ali i mnogobrojne savjete za pobjedu nad Zlim. Služeći se konkretnim primjerima, otkriva kako razlikovati psihička oboljenja od opsjednuća, kako prepoznati znakove đavolske prisutnosti i koje metode demon koristi za svoja zloćudna djelovanja. Daje i odgovore na mnoga druga pitanja koja zanimaju sve vjernike.

Šesto mjesto top ljestvice pripalo je knjizi 9 tjedana za mir srca autorice Éline Landon. Brak i majčinstvo izvor su velike radosti, ali ljubav u svakodnevici nije uvijek jednostavna i ugodna. Tu su preopterećenosti, intenzivni umor, problemi u odnosu s partnerom, osjećaj da nisi dorasla zahtjevima majčinstva, vikanje, osjećaj krivnje, suze… Žene uglavnom moraju balansirati između uloge majke, supruge, poslovne žene i kućanice. To žongliranje često je iscrpljujuće, tako da mnoge žene dožive majčinski burnout uz posvemašnju emotivnu i duhovnu iscrpljenost. Za svaki od devet tjedana pronaći ćeš poseban biblijski tekst, meditaciju i molitvu, a svako poglavlje obogaćeno je i svjedočanstvom autorice iz njezina majčinskog života. Ne oklijevaj, otvori svoje srce miru koje ti samo Gospodin može dati. Prigrli ono što jesi i ponovno se rodi za radost.

Sedmo mjesto pripalo je knjizi Život nakon života cijenjenoga francuskog autora dr. Patricka Theilliera, koje za temu ima iskustva tik do smrti. Dr. Theillier u ovoj knjizi prikupio je provjerena iskustva tik do smrti (ITS), odnosno svjedočanstva brojnih ljudi koji su, prema vlastitim riječima, već krenuli u zagrobni život i vratili se u ovozemni. Postoje li razlike između nadnaravnoga i paranormalnoga? Što nas čeka nakon ovoga života? Postoje li raj i pakao? Jesu li iskustva tik do smrti psihološke izmišljotine ili konkretni znakovi budućega života? Je li život jači od smrti? Kako je s one strane života? Samo su neka od pitanja na koja odgovore daje ova intrigantna knjiga.

Knjiga Izbaci to iz glave autorice Jennie Allen ovaj je put zauzela osmo mjesto top ljestvice. Autorica ističe da se najveća bitka svakoga od nas odvija u našim glavama. Uvijek iznova nađemo se zatočeni u vrtlogu toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres. Jennie Allen – koja je i sama iskusila taj vrtlog – stupa u rat s negativnim mislima i, povezujući biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, u knjizi Izbaci to iz glave objašnjava kako ono što vjerujemo utječe na ono što mislimo o sebi; kako prepoznati i prekinuti zarobljujuće obrasce negativnoga razmišljanja; kako preuzeti kontrolu nad svojim životnim okolnostima; kako istovremeno zadržati prostor za samoću i zajedništvo i zašto je to važno; kako neuroznanost tumači da naše misli mogu promijeniti naš život, kako u sebi otkriti snagu i sposobnost da se suprotstavimo toksičnim mislima i da ih pobijedimo.

Na devetom mjestu top ljestvice nalazi se svjetski bestseler Jordana Petersona 12 pravila za život. Pišući s puno humora, Peterson nam donosi zanimljivu i edukativnu knjigu punu iznenađujućih zaokreta – uči nas zašto ne smijemo prigovarati dječacima i djevojčicama dok se skejtaju po ogradama, zašto one koji olako kritiziraju čeka teška sudbina te zašto uvijek trebamo pogladiti mačku kada je sretnemo na cesti. Zašto trebamo vlastitu kuću dovesti u red prije nego što počnemo kritizirati druge? Zašto se trebamo uspoređivati s time tko smo mi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas? Jordan Peterson široko razlaže svoju temeljitu argumentaciju govoreći o disciplini, slobodi, pustolovini i odgovornosti – iz mudrosnih tradicija svih kultura probrao je ono najvažnije i sažeo u dvanaest praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom.

Na posljednjem, desetom, mjestu Verbumove top ljestvice nalazi se višestruko nagrađivani bestseler Granice, autorskog dvojca Henryja Clouda i Johna Townsenda. Granice su međe našega osobnog posjeda koje nas definiraju i ukazuju na to gdje mi završavamo, a počinje netko drugi. One su nevidljive linije koje utječu na sva područja našega bića – u fizičkomu, emocionalnom i duhovnom smislu. Na temelju psihologije i kršćanskoga svjetonazora autori raskrinkavaju najraširenije mitove i grizodušje koje osjećamo kada s punim pravom pokušavamo postati autonomni: osjećaj da smo sebični, da nismo poslušni, da će nas drugi povrijediti zbog naših granica ili da ćemo druge povrijediti – sve su to lažne poruke krivo izgrađene savjesti. Dr. Henry Cloud i dr. John Townsend u ovoj knjizi donose deset zakona o granicama koji će vam pomoći unijeti novu radost i zdrave granice u svoje odnose. Otkrijte kako vam zdrave granice mogu pružiti slobodu da djelujete kao samostalan, velikodušan i sretan pojedinac — kao cjelovita i ispunjena osoba.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.

Sponzorirani članak